Lutharo: Chasing Euphoria

Het Canadese Lutharo timmert reeds sinds 2014 aan een muzikale carrière en kende eigenlijk ook een voorgeschiedenis als Incarnadine die nog iets verder terug gaat, namelijk tot in 2012. Dit thrash metal / heavy metal gezelschap zorgde eerder voor drie ep’s en een full-album, ‘Hiraeth’ (2021), maar lijkt dus nu pas onder stoom te komen. Vocaliste Krista Shipperbottom en gitarist / backing vocalist Victor Bucur zijn de drijvende krachten achter deze band die verder bestaat uit Chris Pacey (bass) en Cory Hofing (drums). Op ‘Chasing Euphoria’ maak je kennis met elf tracks die meer zijn dan een mix van thrash metal en heavy metal. Wij vinden immers dat er een melodic death metal vibe in de nummers sluipt en dat mag je overduidelijk op het conto schuiven van vocaliste Krista. Want terwijl de drie overige muzikanten inderdaad vooral thrash gericht en zelfs melodic heavy metal aan het musiceren zijn, zorgen haar impressionante vocalen ervoor dat we de term melodic death metal niet uit sluiten. Het viertal zorgt immers voor heel krachtige en energiek klinkende nummers waar de nodige agressie en heel veel melodie aan bod komen. Krista haalt dan ook alles uit de kast en zweert niet enkel bij krachtige cleane vocalen, maar zorgt evengoed voor rauwe grunts en stevige screams die er telkens opnieuw voor zorgen dat we goedkeurend mee stappen in het muzikale verhaal van dit viertal. Track na track weet Lutharo ons zodoende te overtuigen en te boeien zonder dat het kwartet ons compleet omver weet te blazen (al scheelt het toch niet zo veel). Zo lijkt het ons dat de band nu echt wel zijn sound heeft gevonden en dat kan er natuurlijk voor zorgen dat een doorbraak naar een ruimer (lees: Europees) publiek niet zo lang meer op zich zal laten wachten, ook al omdat de band nu ondersteund wordt van het Duitse Atomic Fire Records label. Wij zijn alvast te vinden voor deze ‘Chasing Euphoria’ dat ons vlot weet te boeien dankzij de machtige stem van Krista en de soms enorm inventieve gitaarsolo’s van Victor. Zo’n album vinden we alvast een aanrader, al komt die pas op 15 maart in de winkelrekken te liggen. Noteer alvast de datum en de bandnaam: Lutharo!

Luc Ghyselen (92)

Atomic Fire Records

Tracklist: 1. Gates Of Enchantment 2. Reaper’s Call 3. Ruthless Bloodline 4. Time To Rise 5. Born To Ride 6. Bonded To The Blade 7. Chasing Euphoria 8. Creating A King 9. Strong Enough To Fall 10. Paradise Or Parasite 11. Freedom Of The Night