Nyrst: Völd

We zijn eerlijk gezegd nogal fan van een pak metal bands uit Ijsland. Zo ook van Nyrst, een black metal ensemble dat in 2016 in Reykjavik werd opgestart en datzelfde jaar reeds een twee tracks tellende demo presenteerde. Met ‘Orsök’ zorgde het gezelschap dan in 2020 voor een eerste full-album dat door ons, hier bij MUSIKA, fel werd gesmaakt. Het spreekt voor zich dat we dan ook benieuwd zijn naar de opvolger. Met ‘Völd’ krijgen we nu het tweede album van de heren – Egill (bass), Sveinbjörn (drums), Eysteinn (gitaar) en Snæbjörn (vocals) – te verwerken. We gaan maar meteen met de deur in huis vallen: ook dit album weet ons te boeien en te bekoren! Naar het schijnt – wij snappen alvast geen jota van de teksten – heeft het gezelschap het hier over de dreigende vulkanen in hun thuisland die voor een bepaalde hardheid zorgen in het leven van de bevolking. ‘Völd’ betekent zoveel als “macht” of “kracht” en kan dus zeker slaan op de vulkanen in het land die onderhuids borrelen en soms in volle kracht uitbarsten. Dat hoor je ook mooi terug tijdens de zeven composities op dit album waar de heren spelen met verschillende tempo’s, ritmes, melodieën, graduaties aan kracht, dreiging en kilte, … kortom voor een heel gevarieerd geheel zorgen dat tijdens de rustiger / kalmere fragmenten focust op knappe melodieën die dan, net als vulkanen, plotseling tot immense uitbarstingen komen. Nyrst verrast ons niet echt maar zorgt met dit ‘Völd’ wel voor een heel intens en beklijvend schijfje dat misschien wel zijn weg naar ons eindejaarslijstje weet te vinden. Hoe dan ook: ‘Völd’ is een echte aanrader voor wie black metal weet te waarderen. Het doet ons tevens dromen van een live concert van dit gezelschap. Iets voor Unholy Congregation of ThroneFest?

Luc Ghyselen (92)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Völd 2. Sundra skal sálu 3. Hrímvíti 4. Fjalli∂ andar 5. Eilíft eldhaf 6. Drottnari nafnlausra gu∂a 7. Af fjarri ströndum