Interview Shocker.

Shocker die net hun gevarieerde plaat ‘Fractured Visions Of The Mind’ uit heeft, een plaat die meerdere luisterbeurten nodig heeft eer je hem echt begrijpt. Speelde een zeer gevarieerde set op Pluto Fest – dat verslag kunt u hier nog eens nalezen – https://www.musika.be/2023/11/20/pluto-fest-18-november-2023/ – De band laat ook live niet direct in zijn kaarten kijken, er zitten zoveel verrassingen in deze set dat onze zintuigen voortdurend worden geprikkeld. Voldoende voer voor een zeer fijn gesprek na hun concert op Pluto Fest.

-Jullie zijn eigenlijk gestart vlak na wat wellicht de zwaarste periode was voor de muziek en kunst : de corona tijd. Ik weet bands die het toen al hebben opgegeven , jullie niet proficiat. Wat was de aanleiding toch vol te houden?

We hadden al veel dingen gepland net voor die corona tijden , en wisten ondertussen wat we wilden. We stonden allemaal sterk in onze schoenen toen die periode aanvatte, dat is de reden waarom we uiteindelijk hebben volgehouden..

-Denk je dat zonder die corona jullie nu veel verder zouden hebben gestaan als band?

Ja, toch iets verder omdat de bepaalde planning die we voor ogen hadden in het water is gevallen, dus moeten we dat nu allemaal een beetje inhalen. Dus ja op dat vlak wel, maar zoals gezegd we weten wat we willen, alleen is het met wat vertraging door die corona.

-Met o.a. After All hebben jullie ook grote podia gedaan, is dit project geen ‘stap terug’ begrijp me niet verkeerd, indrukwekkend wat jullie doen.. maar het is toch ‘back to basic’.. of zie ik dat verkeerd?

Een stap terug in die zin, dat we nu plots wat minder grote podia doen en weer vanaf nul beginnen met deze band. Maar het is wel een bewuste stap, en uiteindelijk draait het om de muziek. We brengen met Shocker de muziek die we allemaal willen brengen en staan 100% achter dit project. Met alle respect voor de bands waar we bij hebben gespeeld, we deden dat graag, maar met Shocker doen we dus iets waar we helemaal willen voor gaan. En daardoor voelt het zeker niet aan als een stap terug, integendeel, een muzikale verademing met nieuwe kansen die we zo veel als mogelijk zullen benutten.

-Ik heb jullie live gezien op Pluto Fest en vond de diversiteit opvallend, ook de inbreng van keyboard is bijzonder. Maar neem je door zo avontuurlijk te zijn, geen risico om fans te verliezen? Denk je zelf?

Ieder van ons heeft een andere achtergrond en dat wordt allemaal samengevoegd binnen Shocker, daardoor krijg je die diversiteit. Dat kan voor sommige mensen moeilijk te verteren zijn maar uiteindelijk maken we de muziek die we zelf willen maken. De basis is en blijft classic heavy metal, maar daarrond kunnen we veel kanten uit, de muzikale poel van rock / metal en ontelbare subgenres waar we inspiratie kunnen uit putten is eindeloos. We staan achter wat we doen, en hopen dat er mensen zijn die ons hierin volgen. Eén ding staat vast, er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn.

-Jullie brachten dus in oktober ‘’ ‘Fractured Visions Of The Mind’. Zoals ik zei zeer diverse plaat moet ik toegeven, dat is voor mij wel het meest opvallend en daarom herhaal ik het graag 😊 maar los daarvan, hoe waren de algemene reacties tot nu toe?

Opvallend positieve reacties, geen enkele slechte recensie. Ook vanuit het buitenland, en dat doet natuurlijk deugd om wat herkenning te krijgen voor al het harde werk we er hebben in gestopt.

-Speelt ‘Belg’ zijn niet een beetje in jullie nadeel denk je zelf? Ik bedoel met deze diverse aanpak konden jullie als bijvoorbeeld Duitse band veel meer bereiken? Of zie ik dat verkeerd?

Dat is sowieso een feit, alleen al door de geografische ligging. België barst van talentvolle bands maar het ontbreekt ons / organisatoren vaak aan wat chauvinisme om het talent te waarderen en tentoon te stellen.

-Sommige Belgische bands als Evil Invaders slagen wel in die opzet…

Het is een kwestie van de juiste man / vrouw te vinden die je wil lanceren, daarin is Evil Invaders met brio geslaagd. Het is voor ons wegens dagelijkse bekommernissen in het gezinsleven niet mogelijk om datzelfde parcours te volgen.

-In alle bescheidenheid, wat is de ambitie van Shocker (buiten die wereld veroveren)?

Het zou leuk zijn als we konden doorbreken, wie wil dat niet? Of op grote podia staan. Maar realistisch bekeken mogen we al blij zijn dat we op deze elan door kunnen gaan, nog meer platen uitbrengen. Misschien eens een tournee in het buitenland, waarom niet. We blijven dus met beide voeten op de grond, maar willen zeker vooruit gaan met deze band. Dat wel uiteraard.

-Ik wou wat dieper ingaan over deze plaat . Ik hoor toch ook invloeden van death metal in jullie sound, ik had ergens gehoord in een interview dat jullie daar ook liefhebber van zijn, een bewuste keuze dat kruidje death daaraan toe te voegen of groeit zoiets natuurlijk?

Bewust zou ik het niet noemen, sommigen onder ons dragen een serieus vleugje death mee in hun muzikale bagage en dan kruipt het bloed wel eens waar het niet gaan kan.

-Ik hou vooral van die mix van enorm talentvolle muzikanten, maar het is geen routine klus, het speelse druipt eraf, ook een wat donker kantje dus.. waar kwam de inspiratie vandaan en hoe zou je jou muziek omschrijven?

We houden er wel van om “ons eigen ” ding te doen en dat geldt ook voor het schrijven van nummers. Alle songs worden samen in onze repetitieruimte geschreven, riffs en ideeën aftoetsen bij elkaar tot we een resultaat bekomen waar iedereen tevreden mee is. We zijn er ons van bewust dat dit zeker en vast niet de efficiëntste manier is maar laat ons eerlijk zijn, het is wel de leukste manier. Net door deze manier te hanteren komen diverse stijlen, gemoedstoestanden en niet voor de hand liggende combinaties naar boven maar om één of andere reden ( laten we deze dan maar “Sammy” noemen) wordt er toch de stempel US metal op gekleefd..

-Wat zijn de verdere plannen voor dit (eindejaar) en alvast 2024?

Nieuwe nummers maken, er zijn al een paar mooie optredens gepland waar we nog niet kunnen over uitweiden. Maar we blijven gestadig verder bouwen in het komende jaar zowel op maar dus ook naast het podium.

-Die nieuwe nummers, welke richting gaan die uit?

We blijven gewoon doorgaan op de elan waar we nu mee bezig zijn. En zien wel waar ons dat brengt. Blijven groeien is het belangrijkste. De nieuwere nummers zijn nu al wat complexer dan de oudere, en dat is een weg die we willen blijven volgen , die grens daarvan aftasten. We sluiten natuurlijk niks uit en volgen ons buikgevoel.

-Wat me wat aan die nieuwe plaat ook opviel, ik heb meerdere luisterbeurten nodig om het verhaal te begrijpen, dat doen jullie live ook, plots een andere onverwachte wending toevoegen. Ik denk dat je hiermee toch de avontuurlijke luisteraar over de streep zal trekken, is dat een bewuste manier van werken.

Het is wel zo dat we bewust ervoor kiezen dat de luisteraar bij een eerste luisterbeurt niet direct mee is, na een tweede ontdek je weer iets anders. Als luisteraar is het fijn om dan toch net weer dat extra tikkeltje te ontdekken, al is het in genre, maatgewijs, harmoniegewijs of instrumentgewijs. Dit is een aanpak die we graag hanteren en die wel gesmaakt wordt door muziekliefhebbers die graag moeite nemen om op een muzikale ontdekkingsreis te gaan.

-Dat jullie zoveel diversiteiten toevoegen, en prikkelingen uitdelen die vanuit onverwachte hoeken komen, daarmee kunnen jullie een jong publiek aanspreken. Die niet meer aan hokjes denken doet? Komt ik bij de vraag welk publiek zouden jullie graag willen aanspreken?

We hopen dat we toch iets kunnen bijdragen om luisteraars uit die hokjesmentaliteit te krijgen maar een specifieke doelgroep noemen die we willen aanspreken kunnen / willen we niet doen. De diversiteit van genres kan verschillende doelgroepen aanspreken en misschien brengen we verschillende doelgroepen samen, dan zou onze opzet toch al meer dan geslaagd zijn.

-In dat visvijvertje van het genre zwemmen veel visjes, wat maakt Shocker zo uniek dat ik (als ik geen fan moest zijn) voor jullie zou kiezen?

Zoals het spreekwoord zegt “kiezen is verliezen” , combineren daarentegen 😉 Maar hou je van een stevige portie metal / rock muziek in combinatie met rustige passages netjes aan elkaar gesleuteld en voorzien van een bezielende kraakheldere stem met daar tegenover een duistere korrel, dan moetje Shocker zeker eens een kans geven.

Interview: Erik van Damme.

Meer info: -Lyrical video “Injecting the parasite”: https://youtu.be/VgVMunSYxXk / Clip “Fractured visions of the mind”: (3) Fractured visions of the mind – YouTube / Facebook:

https://www.facebook.com/Shockertheband / Instagram:SHOCKER (@shockertheband) • Instagram-foto’s en -video’s / Spotify: https://open.spotify.com/album/7zveExi5STVfAqHb9xiAMQ?si=HLiJo0HTSDWpDQeVDYpZLg