TribFest, 27 oktober 2023, dag 1.

TribFest (We Sir, Kings Of The Stone Age, The Sientists, Eurosmith) @ TRAX, Roeselare.

Hoe kan je op een aangename manier je weekend inzetten? Door af te zakken naar het TribFest in Roeselare bijvoorbeeld. Voor deze eerste dag werden vier bands geselecteerd, die alvast hun beste beetje voorzetten. Relatief weinig volk maar een vrijdag is altijd moeilijk. Laat het dan ook het begin van de vakantie zijn. Efin, de organisatie deed een geste en zij die een ticket besteld hadden, kregen er twee.

*Foto’s: We Sir*

De aftrap kwam met We Sir, een tribute band van Weezer. Het gezelschap, met opzij gekamde haren en nerdbril om Weezer gestalte te geven, kwam van in de buurt. Ze speelden vele, maar korte nummers waar je hier en daar nog wat “bijschaafwerk” kon aan horen, maar al bij al een goede start ondanks het toen nog matig opgekomen publiek. Ambiance schepen was moeilijk, maar toch slaagden ze er nummer na nummer in om het publiek mee te krijgen. Een publiek, die de zanger ook meerdere keren bedankte om op dit moeilijke vroege uur reeds aanwezig te zijn.

*Foto’s: Kings Of The Stone Age*

De Britse band Kings Of The Stone Age, tribute van Queens Of The Stone Age, begon er redelijk gezapig aan, zonder veel drive of interactie. Voor mij was het ook moeilijk want zelfs de originele band ken ik niet zo goed. Het volk kwam mondjesmaat binnen en de zaal vulde zich op. Ze moesten hun publiek letterlijk overtuigen en beetje bij beetje slaagden ze daarin. Een interactie met de bassist gaf misschien een duwtje in de rug, maar wat later kwamen er wat nummers waarin ze zichzelf konden bewijzen. De zanger vroeg naar een circlepit maar gelukkig bleef dit uit. Hun eerste Belgische passage konden ze toch in schoonheid afsluiten.

*Foto’s: The Scientists*

Als coverband van Coldplay leg je de lat voor jezelf hoog. We zagen een dynamische band op het podium komen, die met een aantal hits van hun voorbeelden het publiek meteen mee hadden. De dansende zanger kon knap wat keyboard spelen en switchte vaak van plaats. Na enkele nummers kwam het met de kopstem ook beter en beter en het was puur genieten van een band die duidelijk al wat op de teller had staan. Vele hits volgden en je zag een publiek uit hun dak gaan. Een knappe lichtshow ondersteunde het optreden van The Scientists.

*Foto’s: Eurosmith*

Wervelend en springend kwam een glam rock band op het podium en met de gebaren en kledij was het bijna alsof het echte Aerosmith afgezakt waren naar Roeselare. Ze kwamen binnen als een bom, maar toch viel het na enkele nummers wat stil en stond de band wat passiever op het podium. Tja, wellicht had ik me wat blind gestaard op hun erg dynamische start, waarmee ze hun publiek meteen inpakten. De interactie verdween wat en de muzikanten bleven wat passief doorspelen. Minder gekende nummers, weinig volk dat overbleef en beetje bij beetje vertrok, het zal er misschien allemaal wat mee te maken hebben. Eurosmith herpakte zich echter en kreeg een resterend publiek toch mooi in beweging. Die glam rock elementen deden hun werk en de Italianen bleven doorgaan, tot het einde waar we nog met ‘Walk This Way’ en een afsluitende slow, ‘I Don’t Wanna Miss A Thing’, de geslaagde avond in schoonheid konden afsluiten.

Alvast bedankt dat ik erbij mocht zijn, spijtig dat ik voor tweede dag forfait moest geven wegens andere verplichtingen.

Met dank aan Frederik en het complete team van TribFest.

Tekst en foto’s: Andy Maelstaf.