Nieuwe editie van Unholy Congregation!

Voor de vijfde editie van Unholy Congregation, een black metal festival, hebben de organisatoren opnieuw een mooie affiche klaar liggen. Voor het eerst wordt het festival ook opgesplitst naar twee dagen en zelfs twee verschillende locaties. Op vrijdag 1 december is Unholy Congregation te gast in zaal Harmonie te Oudenaarde en op zaterdag 2 december verhuizen ze dan weer naar hun vertrouwde stek: De Qubus te Oudenaarde.

Vier bands mogen de eerste avond hun opwachting maken in de Harmonie: Vemod, Hulder, The Ruins Of Beverast en Pale Spektre.

Het Duitse Pale Spectre is een black metal gezelschap dat ook wel wat death metal invloeden in zijn sound verwerkt. De band werd in 2018 opgestart en zorgde tot nu toe voor één full-album. ‘Bereft Of Xerotic Layers’ werd in 2022 op de markt gebracht.

Ook The Ruins Of Beverast zijn afkomstig uit Duitsland. Dit gezelschap zorgt eerder voor atmospheric black metal met doom invloeden. Alexander von Meilenwald is eigenlijk de enige achter dit solo-project dat hij in 2003 in het leven riep. Ondertussen zorgde de man reeds voor zes full-albums en daarvan is ‘The Thule Grimoires’ uit 2021 het meest recente werkstuk van. Voor live concerten laat hij zich steeds omringen door andere muzikanten.

Hulder is dan weer afkomstig uit het Amerikaanse Washington maar de dame achter dit solo project, Marliese Beeuwsaert, werd in het Belgische Duffel geboren. Sinds 2018 laat ze haar licht schijnen over black metal en dat leverde reeds een full-album en twee ep’s op en daarvan is de ep ‘The Eternal Fanfare’ uit 2022 het meest recente werkstuk van.

Het Noorse Vemod werd in 2000 opgestart en zorgde slechts voor twee full-albums: ‘Venter på stormene’ (2012) en ‘The Deepening’, dat er sinds begin dit jaar is. Dit black metal ensemble zorgt steevast voor heel beklijvende live sets – waar dreiging, kracht, duisternis en melodie in samen smelten tot één geheel – en dat zal ook nu weer het geval zijn!

Op dag twee, zaterdag 2 december, moeten we dan richting De Qubus trekken voor het vervolg van deze editie van Unholy Congregation. Acht bands worden dan op het podium verwacht: Slagmaur, Whoredom Rife, Eïs, Kosmokrator, Häxenzijrkell, Darkest Mind, Oerheks en Follow The Hunt.

Het Belgische Follow The Hunt kennen we niet echt, maar daar de organisatoren van Unholy Congregation de band op de affiche plaatste, zijn we bijna zeker dat dit dik in orde zal zijn. Wij, van MUSIKA, kijken er al enorm naar uit om dit black metal gezelschap te gaan ontdekken.

Het eveneens Belgische Oerheks is een atmospheric black metal project van H. dat hij in 2020 op de wereld los liet. Met Oerheks zorgde hij ondertussen voor drie demo ep’s en daarvan is ‘Valkengebed’ het meest recente van.

Nog meer Belgisch black metal geweld krijgen we van Darkest Mind, een band opgestart in 2014 dat voorlopig voor een ep en een full-album zorgde. ‘Oracle Of Death’ uit 2021 is het meest recente werkstuk voor deze heren.

Sinds 2016 timmert het Duitse Häxenzijrkell aan zijn weg in black metal landschap. Het gezelschap laat er, als het aankomt op het uitbouwen van een discografie, alvast geen gras over groeien want na een demo volgden ondertussen twee ep’s, evenveel splits en evenveel full-albums. Laatste creatie daarvan is het full-album ‘Urgrund’ uit 2022. Meteen hebben de heren voldoende keuze om een stevige setlist op te bouwen.

Het Belgische Kosmokrator werd dan weer in 2013 opgestart en zorgt voor een mix van (vooral) black metal en (in mindere mate) death metal. Naast een live album sieren een ep, een split en een full-album de discografie van dit gezelschap en daarvan is de split met Hadopelagyal, ‘The Orphic Chasm’ (2020), het meest recente van.

Het Duitse Eïs werd eigenlijk als Geïst in 2005 opgestart. De naam werd gewijzigd in 2010 maar na twee goed onthaalde full-albums en een al even goed onthaalde ep, hield Eïs het in 2019 voor gezien. Althans, dat dachten wij want sinds 2021 is dit black metal gezelschap terug actief. We zijn benieuwd.

Uit Trondheim, Noorwegen is Whoredom Rife afkomstig. Dit black metal ensemble werd daar in 2014 opgestart en zorgde ondertussen voor een split, drie ep’s en evenveel full-albums. Het meest recente werkstuk van deze heren is ‘Winds Of Wrath’ uit 2021.

Het eveneens Noorse Slagmaur is actief sinds 2006. Het gezelschap zorgde voor drie demo’s vooraleer ze in 2007 een eeerste split op de markt brachten. Datzelfde jaar was er ook een eerste full-album en sindsdien volgden nog twee full-albums al dateert ‘Thill Smitts Terror’ reeds van 2017. Wij, van MUSIKA, zagen de band eerder dit jaar aan het werk tijdens Prophecy Fest en waren niet echt onder de indruk. Aan de heren van Slagmaur om nu beter te doen. Maar misschien lukt dit wel vlotter met een special gast, want Snorre Ruch (je misschien beter bekend als Blackthorn, mastermind van Thorns) wordt aangekondigd voor deze show!

Meteen twaalf goede redenen om je ticket te gaan bestellen voor dit goed georganiseerde festival waar steeds een pak black metal fanaten op af komen. Dat zal ook nu weer het geval zijn. Zorg dus dat je er op tijd bij bent. Meer info vindt je o.a. via https://www.facebook.com/events/de-qubus/unholy-congregation-part-5/881869453042636/