Peir Oanfest, 13 oktober 2023, dag 1.

Peir Oanfest @ Miloheem, Mol – Millegem.

Voor een editie van Peir Oanfest moet je in het Miloheem zijn, een ontmoetingscentrum voor jong en oud in het hartje van Mol – Millegem. De winst van dit festival gaat integraal naar een staprobot-therapie voor de vierjarige Collin Ceyssens. Op de eerste dag van dit tweedaags evenement maken zes bands er hun opwachting. Fotograaf Peter Vangelder was ook van de partij en zorgde voor volgende fotoreportage.

*Foto’s: Rudlon*

Rudlon is een Kempische cross-over band uit de buurt van Westerlo die, als je het dialect niet gewend bent, soms best wel moeilijk te verstaan is Een festival openen is niet altijd gemakkelijk, maar Rudlon zorgde al meteen voor sfeer en ondanks het “vroege” (18h00) start uur was er al een talrijke opkomst. De mannen hebben het duidelijk naar hun zin op het podium.

*Foto’s: Exoto*

Exoto stonden voor de laatste keer in hun thuisstad Mol op het podium. Dit gezelschap zorgt voor een mix van thrash metal en death metal. Denderend, zoals gewoonlijk eigenlijk. We krijgen een strak ritme te horen en de heren geven zich, duidelijk met veel plezier, volledig op het podium. Spijtig dat op 16 december 2023 in zaal “Het Debuut” te Westerlo het doek definitief valt.

*Foto’s: Hudič*

Het Belgische Hudič werd in 2017 opgestart en zorgt voor een mix van melodic death metal en melodic black metal. De presentator meld ons dat de band hier met (alweer?) een nieuwe bezetting aantreedt met nog één origineel bandlid. De vocalist komt uit Duitsland. Maar gezichten zijn moeilijk te zien hé, met die monnikskappen. Door omstandigheden spelen ze hier ook maar met één van de twee gitaristen.

*Foto’s: Hope Erodes*

In augustus verliet, na drie jaar, gitarist Sven Van Laere Hope Erodes om Patroness te vervoegen. Of de gitarist die hier meespeelde een vast bandlid is of word was ons niet duidelijk. Zoals gewoonlijk een zeer energieke set daar Hope Erodes als een hoge snelheidstrein door de speakers knalt. Jelle speelt de bas op alle hoeken van het podium (en alle ruimte er tussen) en voor zanger Koen is het podium zoals steeds te klein, op een gegeven moment gaat hij zelfs op de toog (achteraan de zaal) verder zingen (hij vroeg zich af of zijn draadloze micro zo ver kon werken). Op een ander moment springt hij op de rug van Benny (zanger Slaughter The Giant) vlak voor de neus van het enthousiaste publiek. Zo wordt hij gelanceerd voor een rondje,zingend, crowdsurfen.

*Foto’s: Slaughter The Giant*

Wegens een elektriciteitsdefect was Slaughter The Giant half uur in retard. Mja, wat moeten we nog vertellen over Slaughter The Giant als dit de derde keer is op zevend agen dat je de band aan het werkt ziet en hoort. Het is nog net geen overkill, want de band is echt wel zeer goed. Er is zelfs een kleine moshpit met enkele heel enthousiaste jongeren.

*Foto’s: Sons Of Lioth*

Volgens de zo befaamde “metal archives” is het Belgische Sons Of Lioth gesplit, maar hier stonden ze toch – en hoe. Dit is een heel energieke set gebracht door mensen die blijkbaar met heel veel plezier op het podium staan. We hebben alvast enorm genoten van hun prestatie.

Met dank aan het complete team van Peir Oanfest.

Foto’s: Peter Vangelder.