Exoto, 6 oktober 2023.

Exoto, Nocturnal Empire, Verwilderd, A Goat As Our Shepherd @ Asgaard, Gentbrugge.

Exoto ontstond al in 1989 en heeft toch al wat jaren op de teller staan. In de jaren ’90 wist Exoto zijn stempel te drukken op die typische death metal scene. Niet alleen waren er optredens met o.a. Morbid Angel, Loudblast, Annihilator, Malevolent Creation, Benediction, Massacra, Grave, Loudblast, Gorefest en Ancient Rites. Ze brachten ook enkele knappe platen uit zoals ‘Carnival Of Souls’ (1994) – waar ze toen al bewezen niet te moeten onderdoen voor de zogenaamde grote namen binnen de scene. De band had met veel tegenslagen af te rekenen, zoals het jammerlijke overlijden van drummer Didier in een auto ongeval. Maar bleef toch doorgaan. In 2019 bracht Exoto nog een prachtige schijf uit ‘Absolution in Death’ en zorgde live voor een mokerslag in het gezicht, door op klaarlichte dag de duisternis te doen neerdalen in ons hart. Dit is het soort death metal waarvoor we maar al te graag uit onze luie zetel komen. Exoto gooit in 2023 definitief de handdoek in de ring. Exoto neemt echter wel afscheid enerzijds met een tournee doorheen het land, anderzijds door middel van nog een laatste zwanenzang: ‘Final Festering’ Wij waren erbij in Asgaard (Gentbrugge).

*Foto’s: Nocturnal Empire*

Uiteraard bracht Exoto enkele vrienden mee om dit afscheidsfeest compleet te maken in een zeer goed gevulde Asgaard. Nocturnal Empire brengt ons thrash metal met een donker kantje daaraan verbonden. In 2022 zagen we de heren twee keer live, twee keer werden we compleet van onze sokken geblazen. In Asgaard kwam ook een ander kantje van Nocturnal Empire boven drijven, de interactie met je publiek verbeteren door dat publiek letterlijk op te zoeken. Zo stond de frontman mooi in het midden van de zaal zijn teksten in de oren van de fans te brullen, dat zorgt altijd voor een extra dynamiek die publiek en band nog nauwer verbindt. Vlijmscherp als een scheermesje, maar met oog voor de feestelijke stemming op een mooie vrijdagavond, drijft Nocturnal Empire het tempo van begin tot einde zodanig op, dat er geen doorkomen meer mogelijk is. Een knallende start van de avond, zonder meer.

*Foto’s: Verwilderd*

Na een eerder feestelijke stemming, is het tijd voor bittere ernst. Verwilderd dompelt ons onder in een intensieve, donkere, grauwe atmosfeer. Met oog voor het occulte en het folkloristische aspect. De band brengt een combinatie tussen black metal en death metal, ook wel blackened death genoemd, en heeft daarbij ook oog voor detail. Geverfde gezichten, een tak als microfoon, en verwijzingen naar bos en wortels van bomen zorgen voor een atmosfeer die je enkel tegen komt bij wandelingen in dat donker bos. Waar vreemde geluiden je enerzijds geborgenheid aanbieden, maar ook een vorm van angst. Alsof demonische wezens uit het niets kunnen opduiken. Puur muzikaal verdoofd Verwilderd je zodanig dat de fantasie wordt geprikkeld, en je jou die beelden letterlijk voor de ogen haalt. Geruggensteund door een rauwe vocale aankleding, die zorgt voor die extra koude rillingen over je rug, onderga je de confrontatie met de puurste duisternis uit dat sprookjes bos dan ook zonder morren. Een waanzinnige trip door een fantasierijke wereld, boordevol pure waanzin, schotelt Verwilderd ons een klein uurtje lang voor…

*Foto’s: Exoto*

Op de facebook pagina van Exoto stond het volgende te lezen: “Omwille van praktische reden (links- / rechtshandige drummers) is er beslist dat wij als derde spelen en onze makkers van A Goat As Our Shepherd de avond zullen afsluiten!’’ Zonder daar al te veel woorden aan vuil te maken, verpulvert Exoto de Asgaard al vanaf de eerste noot tot moes. De aanwezigen worden geconfronteerd met een ondoordringbare “wall of sound” waar geen doorkomen meer mogelijk is, eens de poorten van de Hel achter jou zijn gesloten. We laten ons, hevig headbangend, echter gewillig meevoeren naar die oorverdovende wereld die Exoto ons aanbiedt. Naast de verbluffende instrumentale inbreng van één voor één top muzikanten, die als demonische wezens hun gitaar en drum bewerken, verdoofd de stem van zanger Chris je compleet waardoor die poorten van voornoemde Hel compleet open zwaaien. Dit is het soort death metal waardoor muren barsten, aardverschuivingen ontstaan en geluidsmuren worden doorbroken. Een emotionele agressie straalt Exoto uit, van een kaliber waarbij nog weinig plaats is voor een lichtpunt aan het einde van de tunnel. Of het moeten de goedaardige bindteksten en dankwoorden zijn die Chris naar zijn fans en entourage richt. Puur muzikaal en vocaal, dompelt Exoto je iets minder dan een uur lang onder in een poel van verderf, op een razendsnelle, snoeihard en rauw wijze. Met oog voor detail. Een fan schreef “jullie gaan er niet uit met een knal, maar met een atoombom”. Dat is perfect hoe we dit optreden van Exoto in Asgaard kunnen omschrijven. Al zouden we eerder zeggen, een afscheid langs een Helse poort van waanzin, intensief en indrukwekkend! Exoto kun je nog live zien op 13 oktober (Peiroanfest in Miloheem te Mol) en op 16 december (afscheidsoptreden met o.a. Dead Head (Nl) in Het Debuut, Westerlo).

*Foto’s: A Goat As Our Shepherd*

A Goat As Our Shepherd mocht de avond dus afsluiten, helaas voor een sterk uitgedund publiek, die duidelijk toch naar Asgaard waren afgezakt voor dit afscheidsconcert van Exoto. Maar dat liet de melodieuze extreme metal band niet aan zijn hart komen. De imposante frontman schreeuwt zich de longen uit het lijf, gerugsteund door een ritmesectie aan muzikanten die technische perfectie uitstralen en magie uit hun instrumenten toveren die zorgen voor een huivering doorheen je vege lijf. Door de eerder melodieuze aankleding, straalt A Goat As Our Shepherd als enige op deze avond enige toegankelijkheid naar een zeer ruim publiek uit. Met het ander is ook niets mis, maar het speelt wel in hun voordeel. Want daardoor balanceert deze band wel moeiteloos op die brug tussen donker en grauwheid, en een zekere lichtvoetigheid waardoor je op adem kunt komen. En dit allemaal zonder uit te toon te vallen, of gezichtsverlies te lijden. En dat maakt een band als A Goat As Our Shepherd toch een unieke formatie binnen dat ruime extreme metal wereldje. Deze boeiende avond afsluiten met een melodieuze knal, waarvan we toch even moesten bekomen.. dat is wat A Goat As Our Shepherd dan ook deed.

Tekst: Erik Van Damme.

Foto’s: Peter Vangelder.