The Mosaic Window: Plight Of Acceptance

The Mosaic Window is een een persoon project van Andrew Steven Brown dat in 2021 een eerste teken van leven gaf middels de vijf tracks tellende ep ‘Hollow’. Nu zorgt hij met ‘Plight Of Acceptance’ voor een eerste full-album. Zeven tracks krijg je te horen die allen mooi worden opgebouwd en gearrangeerd, heel wat kracht en dreiging uitstralen, en toch voldoende melodie bevatten. Zo zorgt Andrew ervoor dat zijn visie op melodic black metal goed wordt weergegeven. De ep passeerde ons onopgemerkt, maar we zijn wel heel tevreden dat we dit full-album hebben opgemerkt. Het is nu niet zo dat The Mosaic Window voor wereldschokkende vernieuwingen binnen het (sub)genre zorgt maar elke track houdt onze aandacht heel vlot vast en weet ons te overtuigen. Na de klanken van een fikse regenbui opent ‘Comatic Burial’ meteen heel intens en beklijvend zonder de melodielijnen uit het oog te verliezen. Het nummer grijpt meteen onze aandacht, zadelt ons bij momenten op met een ongemakkelijk gevoel, maar bekoort ons niettemin. Het is meteen een mooi aanzet voor wat volgt. Andrew zorgt voor voldoende variatie in tempo, ritme, kracht en dreiging en weet ons zo gemakkelijk te overhalen om dit eerste full-album ook aan u aan te raden. Hij zorgt zodoende immers voor een intense reis doorheen een kille en in duisternis gehulde wereld. Niet alle accenten of ideeën vinden we even geslaagd – zo zijn we niet echt fan van de soundscapes die hij gebruikt tijdens afsluiter ‘Consumed By A Thought’ – maar uiteindelijk komt hij ook hiermee weg. We hadden ook graag gehad dat zijn vocalen een ietsje meer uit de mix naar voor mogen komen, maar dat is misschien enkel en alleen onze mening. In ieder geval zorgt The Mosaic Window voor een heel beklijvend album dat vlot zijn weg zou moeten vinden bij liefhebbers van gitzwarte (melodic) black metal.

Luc Ghyselen (84)

Independent Release

Tracklist: 1. Comatic Burial 2. The Haunting That Follows 3. Demon 4. Furnace 5. Spiritual Intoxication 6. Nails Of Holy Origin 7. Consumed By A Thought