By Fire And Sword: Glory

By Fire And Sword is een Amerikaanse heavy metal band opgestart in 2017 in Boise, Idaho. Na een vijf tracks tellende ep en wat singles is dit het full-album debuut van dit gezelschap. Het geheel draait rond The Reverend (Tim Tom Jones), die de vocalen voor zijn rekening neemt. Daarnaast wordt enkel Brother Jeffrey (gitaar, bass, programmering) als vast bandlid weer gegeven. Jeff Black (extra vocals, synthesizer), Isiah Fletcher (drums) en Anthony Parry (keyboards, orgel) zijn de overige medewerkers aan dit tien tracks tellend album. We krijgen een heel traditioneel geluid te horen dat enorm melodieus en gepolijst klinkt. Zodanig dat we zelfs een rauw en of ruw randje volledig missen. Daarnaast missen we ook kracht. Zeker in de vocalen is dit een stevig manco. Maar anderzijds: we vragen ons af of By Fire And Sword wel échte metal wil brengen. We bedoelen maar dat The Reverend hier bij ons alvast eerder overkomt als een predikant die zijn idealen wil verkondigen dan als een echte metal vocalist die een menigte uit de bol wil zien gaan. Nee, na een paar tracks werkt het geheel, en dan vooral de stem, ons danig op de heupen en zitten we al uit te kijken naar het einde van dit album. Dat er in de USA een groot publiek kan te vinden zijn voor dit soort van heavy metal, kunnen we nergens indenken – Denk maar aan de tientallen “priests” en sekteleiders die er hun “boodschappen” verkondigen op straten tot zelfs op TV toe. –, maar dat zou wel eens een heel moeilijke, om niet te zeggen, onmogelijke zaak zijn om die te winnen bij het Europese metal minded publiek. Wij zijn alvast niet gewonnen voor dit soort van heavy metal.

Luc Ghyselen (50)

No Remorse Records

Tracklist: 1. Leave A Little Room 2. Fear And Trembling 3. The Feast 4. Tap The Conduit 5. Tithe (The Money Song) 6. Glory, Love And Light! 7. A Moment Of Silent Reflection 8. Mind, Body, Soul (Total War) 9. The Flood 10. Dear Reverend (Please Take My Hand)