‘t Hof Van Commerce, 2 september 2023.

‘Hof Van Commerce, Harde Smart, Olsan, Uberdope @ Nelson Mandelaplein, Kortrijk.

Aangekondigd door niemand minder dan Sarah Vandeursen die de presentatie van het event op zich neemt mag het Gentse DJ collectief Harde Smart instaan om de eerste songs over het Nelson Mandelaplein te laten zweven. De opkomst is nog mager maar aangezien dat alle tickets verkocht zijn zal hier wel verandering in komen. Harde Smart rijgt heel wat Vlaamse klassiekers die we mogen situeren in de jaren 60,70 en 80 aan elkaar. Tijdens de change overs voorzien zij ook nog fijne deuntjes.

Foto’s: Sarah Vandeursen / Harde Smart / Olsan*

Met het West Vlaamse Olsan mag het net iets meer zijn, Rapper D. Meeuws ondersteund door DJ SNS nam ons mee in de verhalen die het leven met zich meebrengt, zowel de highs en lows. De ingetogen en eerlijke set vol strakke beats en diepgaande teksten die feilloos overgebracht werd vloog voorbij en mocht gerust wat langer duren.

Foto’s: Uberdope*

De hiphoppers uit Gent gaande onder de naam Uberdope vegen even het West Vlaams aan de kant en doen er alles aan om de reeds volgelopen locatie uit de bol te doen gaan om straks hun helden te verwelkomen. Ze hebben het duidelijk naar hun zin, de energie spat van het podium en straalt over in het publiek. Kortom, ze zaten in een ongelooflijke flow met ritmische precisie, terwijl de DJ zorgde voor een naadloze mix van tracks die het publiek in beweging hield.

Foto’s: ‘t Hof Van Commerce*

Tijd voor de heren waar uiteindelijk iedereen voor gekomen was, de heersers van de West Vlaamse hiphop ‘t Hof Van Commerce. Met maar liefst 8500 tickets die in een tijdspanne van vier uur uitverkocht waren. Wie had dit 25 jaar geleden kunnen denken… DJ 4T4 was in topvorm en plaatste de beats perfect waar ze moesten zitten. Serge Buyse en Filip Kowlier wisten de menigte moeiteloos op te zwepen met hun charismatische podium présence en humor. Al hun hits, waaronder klassiekers zoals “Kom Mor Ip”, “Stuntman” en “Niemand Grodder” mochten de revue passeren en werden goedkeurend onthaald. Het concert van ‘t Hof Van Commerce was een avond vol adrenaline, humor en geweldige muziek. Het was een viering van Belgische hiphop en een eerbetoon aan de legendarische status die het hof opgebouwd heeft over de jaren heen.

Met dank aan Filip De Groote.

Tekst en foto’s: Bianca Lootens.