P’Latse Doen, 8 juli 2023.

P’Latsedoen 2023 @ De Vlaskouter, Kuurne

Op 8 juli 2023 was het weer tijd voor het jaarlijkse muziekfestival P’latse Doen in Kuurne. Het festival is zo al aan zijn twaalfde editie toe. Het was een zonovergoten dag gevuld met muzikale hoogtepunten gespreid over verschillende genres.

*Foto’s: Raaf De Witte*

Op de main stage mocht Raaf De Witte de aftrap geven, gekende gezichten die we vaker tegenkomen in het muzikaal zwaardere segment, maar ditmaal Nederlandstalige “levensliederen” met humoristische / dubbelzinnige teksten voorzien van de nodige energie.

*Foto’s: PingPongClub*

PingPongClub mocht het stokje overnemen en overschakelen naar een ietsje ruigere stem en een sound die ons aan de Britse pop doet denken.

*Foto’s: ILA

ILA zorgde voor een verfrissende afwisseling met haar soulvolle stem en oprechte lyrics. ILA wist moeiteloos het publiek mee te nemen op een muzikale reis vol emotie en passie. Al bleef de link met PJ-Harvey (waar duidelijk de mosterd gehaald werd) steeds door het hoofd spoken.

*Foto’s: Bulls On Parade*

Bulls On Parade bracht de energie naar een nieuw niveau met hun krachtige en intense set bestaande uit covers van Rage Against The Machine. Voor het eerst vandaag gaat men helemaal los op de wei. De band gaf een energieke show weg, het publiek werd meegesleept door hun rauwe en meeslepende sound en er werd uit volle borst meegezongen op de klassiekers zoals ‘Killing In The Name’, ‘Bullet In The Head’, ‘Take The Power Back’, enz.

*Foto’s: Absynthe Minded*

Absynthe Minded bracht een vleugje nostalgie met hits zoals ‘Envoi’ en hun unieke mix van Indie pop met jazzinvloeden. Het publiek werd overdonderd met betoverende melodieën en de warme stem van frontman Bert Ostyn die vaak perfect in een Disney film zouden passen (think Phil C.).

*Foto’s: Moedertaal*

De afsluiter van de Main Stage, Moedertaal, zorgde voor een spetterend einde van de avond. Het publiek ging helemaal los op de dansbare, gekende covers en het was een waardige afsluiting van een fantastische dag vol muziek.

Naast de Main Stage bood P’Latse Doen Kuurne 2023 ook een Club 900 aan, waar tussendoor verschillende lokale artiesten het publiek vermaakten.

*Foto’s: Bard*

Bard, een trio bestaande uit Björn, Thomas en Brecht brengt ons ingetogen songs die desondanks de aanwezige stress op het podium een oprechte rust met zich meebrengen. Fijn om even weg te dromen en de echtheid van deze songs te laten doordringen.

*Foto’s: Jamina*

Jamina, afkomstig uit Harelbeke siert het podium met haar ukelele en piano, haar songs lijken een uitlaatklep te zijn om de frustraties in bepaalde levenssituaties een plaatsje te geven. Jammer dat er te vaak naar de klok werd gekeken en medegedeeld hoeveel tijd er nog was en wat er nog ging gebeuren.

*Foto’s: Bruszko & Qwisto*

Bruszko & Qwisto plaatsen het “rap” gebeuren van weleer nog eens in de spotlight waarin de teksten vlotjes over de toonbank gingen ondersteund door vette beats.

*Foto’s: Meermens*

Meermens, de artiestennaam waarachter Bram schuil gaat brengt een fijne combinatie van verhalen met een vleugje humor (je zus, je moeder , je tante …) vertellen in een catchy song en dit alles op een geloofwaardige sympathieke manier.

*Foto’s: 4 bladzijden tegen morgen soundsystem ft. ‘Ndeen van Engels’*

4 bladzijden tegen morgen soundsystem ft. ‘Ndeen van Engels’ is ongetwijfeld de langste bandnaam die er deze avond (of ooit) op de affiche staat en mag er net voor de headliner op de main stage, de sfeer in brengen. De twee heren zijn duidelijk geliefd en de aanéénrijging van kleppers en meezingers gebracht op akoestische gitaar in combinatie met elektrische gitaar zijn duidelijk een schot in de roos, de tent gaat uit zijn dak en het feestje is compleet.

Foto’s: Bianca Lootens.