Crypta, 9 juni 2023.

Crypta, Katla, Cobracide @ DVG Club, Kortrijk.

Kortrijk is een plaats waar heavy metal enthousiastelingen kunnen samen komen rijker. DVG Club kan je beschouwen als de verderzetting van de roemrijke “De Verlichte Geest” uit Roeselare. De accommodatie is nog niet compleet afgewerkt, maar dat belet niet dat een pak metal liefhebbers getuige wilden zijn van het allereerste concert in DVG Club te Kortrijk. Drie bands maakten er hun opwachting.

*Foto’s: Cobracide*

Over het West-Vlaamse Cobracide hadden wij, van MUSIKA, al niets dan lovende kritieken gehoord, maar zelf hadden we dit thrash metal gezelschap nog niet aan het werk gezien / gehoord. Het vijftal zorgt hier voor een heel energieke en gedreven set die het in grote getale opgekomen publiek naar waarde weet te schatten. We krijgen immers een uitstekende set thrash metal te verwerken die de heren enthousiast de zaal insturen. Als je het ons vraagt is Cobracide klaar voor grotere evenementen. Enig nadeel: de uiterst zwakke belichting zodat een paar fotografen zelfs hun flitslicht gingen gebruiken. Maar dat zal het publiek dan weer minder interesseren.

*Foto’s: Katla*

Al iets beter licht kregen we bij de set van Katla. Dit trio uit Denemarken zorgt voor een zware en dreigende mix van sludge, doom en stoner metal. Onder aanvoering van een heel gedreven en energiek drummer – zodanig gedreven zelfs dat op ene bepaald moment hij zelfs een van zijn cymbalen tegen de grond mept – raast het drietal door heen hun set. Maar eigenlijk doen bassist en gitarist que enthousiasme en gedrevenheid daar weinig voor onder. Zowel de drummer als de bassist nemen de vocalen voor hun rekening zodat daar extra afwisseling in te bespeuren valt. Voor de rest kunnen we over Katla melden dat ook deze set enorm werd gewaardeerd door de aanwezigen.

*Foto’s: Crypta*

Het leek ons dat Crypta nog iets beter licht kreeg toegemeten. Hoe dan ook, dit dames ensemble pakte DVG Club heel eenvoudig in. Een heel pak volk staat dicht bij elkaar gedrumd tegen het podium om te genieten van de bijtende vocalen die bassiste Fernanda Lira uitbraakt. Uitermate brutaal en agressief klinkt haar stem, terwijl we het viertal ook op puur muzikaal niveau als uitermate krachtig en agressief mogen duiden. Crypta zorgt hier met een enorm enthousiasme dat geen enkele toeschouwer onberoerd blijft bij zoveel agressieve kracht. Als we reeds schreven dat Cobracide een groter podium mag ambiëren, dat gaat dit nog veel meer op voor dit Crypta.

De openingsavond van DVG Club mag dus als uitermate geslaagd worden genoemd. Er was een heel pak volk aanwezig, de sfeer was er heel gemoedelijk en de drie bands (zowel Cobracide, als Katla, als Crypta!) zorgden voor een schitterende muzikale omlijsting. Dat er nog wat aan het geluid kan / mag / moet gesleuteld worden is evident (de bouwwerken zijn nog niet af) en ook op gebied van licht op (en rond) het podium mag het nog iets meer zijn. – Of is die laatste opmerking er een dat enkel fotografen zullen maken? – Hoe dan ook, DVG Club heeft er met MUSIKA alvast een stevige fan bij gewonnen.

Met dank aan Lucas en Sarah ( DVG Club).

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.