Mike Tramp: Songs Of White Lion

De Zweedse vocalist Michael Trempenau, beter bekend als Mike Tramp, heeft carrière gemaakt met White Lion. Uit hun uitgebracht materiaal maakte hij nu een selectie. Het werden een dozijn nummers uit hun debuut ‘Fight To Survive’, ‘Pride’, ‘Big Game’ en ‘Mane Attraction’. Een split en line-up wissels hebben het de band niet makkelijk gemaakt, maar dit album met de bekendste nummers kan deze periode in schoonheid afsluiten. Hiervoor klopte hij aan bij gitarist Marcus Nand, bassist Claus Langeskov, drummer Alan Tschicaja, keyboardspeler Sebastian Groset en Christoffer Stjerne die voor de harmonieën instond. Samen brengen ze de nummers in een hedendaagse versie, gezien Mike intussen ook een aantal decennia ouder geworden is. Ondanks dit alles is de man nog altijd goed bewaard gebleven en behoort zijn stem tot één van mijn hedendaagse favorieten. Het album opent pittig met het gierend fretwerk, gevolgd door de breekbare strofes. `Lady Of The Valley`, een ideaal openingsnummer, dat zowel de ruwheid als het intieme karakter in zich heeft in de vocale partijen en de gitaarsolo. Nummers als ‘Little Fighter’ laten de pure klasse van de band horen. Eenvoud van opzet maar grootsheid in geluid, je fluit het deuntje een ganse dag en wordt er instant happy van. Het gevoel van een relationele breuk voelen we in ‘Broken Heart’, een van de kruidige ballads waar de band voor bekend was. Soms zaten er diepere boodschappen in de nummers, zoals in de ballad ‘Cry For Freedom’ dat de Zuid-Afrikaanse apartheid aankaart. Achter de erg aanstekelijke rocker ‘Going Home Tonight’ zet ik een extra streepje. Dit zou wel eens één van de nummers kunnen zijn waar ‘The New Roses’ hun inspiratie halen. We treffen het ergens halverwege de schijf, die tot nu geen seconde ontgoochelde en dan moet ‘Wait’ nog komen. Nog zo’n klepper die iets anders ingeblikt werd, maar van zijn pracht van weleer niets verloren is. Ik word hier zo blij van, precies het beste van mijn muzikale jeugd die in een uurtje terugkeert. Net voor het afsluiten laat ‘Tell Me’ nog eens de kracht van melodieën voelen. Je krijgt die onweerstaanbare drang om mee te zingen, iets waar de achtergrondkoren wellicht voor verantwoordelijk zijn. Maar het is hun grootste hit, de tranentrekkende anti-oorlogsballad ‘When The Children Cry’ die met piano en uitblinkende zang de schijf afsluit. Met deze ultieme verzamelaar kunnen Mike en zijn kornuiten terecht een zoveelste pluim op eigen hoed steken. De knappe nummers in een nieuw jasje zorgen voor het herkenbare geluid wat White Lion destijds groot gemaakt heeft. Ik denk dat ik deze ideale verzameling nog vaak zal beluisteren.

Rocking Klingon (92)

Frontiers Records FRCD 1318

Tracklist: 1. Lady Of The Valley 2. Little Fighter 3. Broken Heart 4. Love Don’t Come Easy 5. Hungry 6. Cry For Freedom 7. Going Home Tonight 8. Wait 9. All The Fallen Men 10. Living On The Edge 11. Tell Me 12. When The Children Cry