Aetherius Obscuritas: A sors szürke pora

Als we de meegestuurde info mogen geloven is Aetherius Obscuritas een van, om niet te zeggen, de oudste black metal band uit Hongarije, alwaar de band in 2002 in Szigetvár, Baranya, een plaatje in het zuiden van het land, werd opgestart. Aetherius Obscuritas mag je toch eerder als project beschouwen want slechts twee mensen – hier worden Viktor (etherial core) en Zson (drums) vermeld – bedenken steeds het concept voor het album en tekenen dan de muzikale koers uit. Als de info ook verder klopt, wordt het tweetal dan tijdens de opnames bijgestaan door andere muzikanten. Dat betekent ook dat Aetherius Obscuritas weinig live concerten doet zodat er steeds een vorm van exclusiviteit heerst als de band aantreed tijdens een live concert. Met ‘A sors szürke pora’, wat ongeveer “het grijze stof van de voorbeschikking” zou betekenen, is de band aan zijn negende full-album toegekomen. Nou ja, full-album, de zeven tracks halen samen niet eens een halfuurtje. In die tijdspanne zorgt het gezelschap voor wel wat variatie in kracht, tempo en ritme zodat wij ons alvast niet hebben verveeld. Het zorgt er ook voor dat je aandacht de kans niet krijgt om weg te glippen. Wel eisen heel furieuze stukken de meeste tijd op, en daar zijn wij, van MUSIKA, alvast niet rouwig om. De mensheid, spiritualisme en bestemming vormen de voornaamste bronnen van inspiratie op gebied van teksten die hier deels in de moedertaal en deels in de Engelse taal worden gebracht. Voor de rest tapt Aetherius Obscuritas uit de wel gekende vaatjes kilte, duisternis, dreiging en kracht, zodat black metal fanaten hier zeker hun gading zullen vinden.

Luc Ghyselen (75)

Paragon Records / GrimmDistribution 082GD / PRG 33072

Tracklist: 1. A sors szürke pora 2. Álom (Grime & Muck version) 3. Cloak Of Wolves 4. Súlytalan 5. Sweet Poison 6. Murderers 7. Valcert járnak a végzet táncosai