Henget: Beyond North Star

Mogen we de sound van Henget als eigenzinnig en lichtjes experimenteel bestempelen? Dat is in ieder geval hoe wij het geheel ervaren. Dat we daarbij ook elementen uit dark metal en black metal meekrijgen, maakt het geheel nog meer impressionant. Henget wordt in ieder door het label in het vakje “avantgarde black metal” geduwd en zorgt met een eerste full-album hier bij MUSIKA al vast voor heel wat deining. Henget werd pas in 2021 opgestart door gitarist en componist Jesse J. Heikkinen en vocalist / tekstschrijver King Aleijster de Satan. Het tweetal kent elkaar al een hele tijd maar de kans op een samenwerking bleef het tweetal steeds maar voor zich uit schuiven. Tot eind 201 dus. Het eigenzinnig resultaat, waar black metal overduidelijk aan de basis ligt, ligt nu in de winkelrekken. ‘Beyond North Star’ telt acht tracks die je meenemen op een soms vreemd klinkende muzikale trip waar black metal centraal staat. En dan vooral het dreigende aspect, gehuld in een kille duister gekleurde krachtige sound, is daar debet aan. Het gitaarwerk (Jesse J. Heikkinen) klinkt dan weer heel melodieus en soms lijkt het wel of de gitaarlijnen een nummer vormen terwijl drums en keyboards voor een ander nummer zijn ontworpen. En toch klinkt het samen heel intensief en beklijvend. We hebben het ondertussen al even gehad over keyboards, en die komen hier uitgebreid aan bod. Enerzijds door, samen met de drums (Ville J. Rissanen), voor de basis van elk nummer in te staan, maar ook om heel vaak de sound volledig te bepalen. Lasse J. Launimaa is hier grotendeels verantwoordelijk voor al zorgt ook Jesse J. Heikkinen voor extra keyboard klanken. Voeg daar dan immens dreigende ruwe vocalen (King Aleijster de Satan) aan toe en je verkrijgt Henget die ons hier een kleine veertig minuten overbluft met hun diepe, donkere en dreigende sound. Als ‘Beyond North Star’ een voorbode is van wat nog moet volgen, zijn wij alvast razend benieuwd wat de toekomst zal brengen voor Henget. Wij hopen alvast op, veel en veel, meer van dat.

Luc Ghyselen (95)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Dive 2. I Am Them 3. Henkivallat 4. The Great Spiral 5. Beyond North Star 6. Lovi 7. Nouse 8. The Chalice Of Life And Death