Messa: Live At Roadburn

Het Italiaanse Messa wordt door vele liefhebbers van doom metal beschouwd als een band om niet enkel in de gaten de houden, maar om vooral echt te volgen, want Messa wordt volgens die fans groot, heel erg groot. Ook wij moeten toegeven dat we in de ban raken van de sound van Messa als we naar een van de drie full-albums luisteren: ‘Belfry’ (2016), ‘Feast For Water’ (2018) of ‘Close’ (2022). Toen de band de uitnodiging aanvaarde om in 2022 op Roadburn aan te treden, wist het gezelschap dat ze er iets speciaals moesten van gaan maken. En dat gebeurde dan ook want naast het viertal – Mistyr (drums), Alberto (gitaar), Mark Sade (gitaar, bass) en Sara (vocals) – dat de band uitmaakt, kreeg men tijdens het Messa concert ook een paar extra muzikanten te zien en te horen: Giorgio Trombino (oud, duduk, sax), Alex Fernet (mandoline, akoestische gitaar) en Blak Saagan (synthesizers). Zodoende kon Messa de sound van het album ‘Close’ nog dichter benaderen, daar Messa daar een prachtige kruisbestuiving maakt van doom en Oosters mediterrane klanken. Vier tracks uit dat onvolprezen – ‘Suspended’, ‘Orphalese’, ‘0=2’ en ‘Pilgrim’ – worden hier dan ook verbluffende wijze tijdens een live concert weergegeven. We moeten dan ook vast stellen dat Messa ook tijdens live concerten iets groots kan neerzetten waar elke muzikant zijn steentje toe bij draagt, maar waar wij toch het meest onder de indruk zijn van de vocale pracht van Sara. Liefhebbers van doom metal krijgen dus gelijk als ze zeggen dat Messa wel eens heel groot zou kunnen worden. Spijtig dat deze live registratie er al op zit na hoop en al zevenendertig minuten.

Luc Ghyselen (90)

Svart Records SVART 452

Tracklist: 1. Suspended 2. Orphalese 3. 0=2 4. Pilgrim