Trolls & Légendes, 8 april 2023.

Skáld, Paddy and The Rats, Saor Patrol, Nemuer @ Lotto Mons Expo, Mons.

Trolls & Légendes in het Waalse Mons is een enorm veelzijdig festival. De deuren openen er rond de klok van negen en zorgen ervoor dat liefhebbers van fantasy in het algemeen er alles vinden wat hun hartje beheert. Dat gaat van boeken over strips naar tekeningen. Ook een pak gezelschapsspelletjes worden er aangeboden en, voor de liefhebbers daarvan, je kan er zelfs een aantal gaan spelen. Daarnaast zijn er mensen die fantasy figuren ontwerpen en inkleuren. Natuurlijk zijn er ook de talrijke standjes waar je kledij en andere attributen kan gaan aankopen. Een deel van het publiek is dan ook mooi uitgedost naar een van hun favoriete fantasy figuren. Tussendoor zie je ook tentoonstellingen met prachtige prenten en / of schilderijen en kan je er genieten van bandjes die op sommige plaatsen hun, meestal, op folk geïnspireerde muziek laten weerklinken. Nog niet genoeg? Dan zijn er ook een aantal acts die voor, mogen we het “straatanimatie” noemen, zorgen. Kortom, elke liefhebber van fantasy komt aan zijn trekken. Enig nadeeltje voor sommige liefhebbers is het feit dat de boeken en de uitleg van de spelletjes bijvoorbeeld in de taal van Molière zijn. Maar je kan er toch mooi rond wandelen en dan gaan genieten van de concerten. Want omstreeks zes uur kwart wordt in één zaal een heus muziek festival gebracht, meteen ook dé belangrijkste reden voor MUSIKA om zich een dag lang onder te dompelen in de fantasy wereld. Vier bands mogen de aanwezigen, en de zaal loopt dan ook nog eens heel vlot vol, van hun kunnen overtuigen.

*Sfeerfoto’s*

Het Tsjechische Nemuer zagen we een paar maanden terug nog tijdens de meest recente editie van Cernunnos Pagan Fest. De band zorgt voor een heel beklijvende en intense vorm van neo folk met invloeden van ambient die door main artiest Michael Zann in goede banen wordt geleid om zijn voorliefde voor hypnotiserende sjamaan ritmes, oude instrumenten en dode talen te verspreiden. Paganisme, occultisme en geschiedenis zijn dan ook invloedrijke factoren. Nemuer is eigenlijk een viertal maar presenteert zichzelf dit keer als trio: Katarína Pomorská (hammered dulcimer, shaman drum, vocals), Michael Zann (bass tagelharpa, gitaar, Egyptische harp, vocals (waaronder throat singing)) en Martin Kopl (samples, programmering). Het drietal zorgt hier voor een enorm donkere en beklijvende sfeer die tot heel diep in je ziel door dringt. Dat niet iedereen overtuigd is van deze nochtans heel intense set, kunnen we enigszins begrijpen, maar toch willen we diegene niet overtuigd zijn oproepen om Nemuer te steunen en eens een full-album van dit gezelschap te gaan beluisteren. Laat je dus meevoeren naar die duistere krachten die Nemuer op je over brengt.

*Foto’s: Nemuer*

Bij het Schotse Saor Patrol gaat het er compleet anders aan toe. We zien drums en andere percussie instrumenten als trommels, een gitaar en een doedelzak. Het vijftal weet eer een intense en aanstekelijke sound mee te creëren die vlot geserveerd wordt en die ervoor zorgt dat de sfeer in de zaal omslaat van donker en duister naar lichtgevend en opgewekt. Bij Saor Patrol krijg je geen vocalen te horen, maar door het opwindende geluid dat heel aanstekelijke over komt, mis je die absoluut niet. De enige stukjes “tekst” die je te horen krijgt zijn de aankondigen van de nummers. Zo zorgen de heren van Saor Patrol voor een heel opwindende en zinderende set en kunnen de eerste danspasjes al geplaatst worden.

*Foto’s: Saor Patrol*

De thuisbasis van Paddy and The Rats ligt in Miskolc, Hongarije waar de band in 2008 werd opgestart. Dit gezelschap laat zich gelden via ene mix van Celtic folk en punk rock en zorgde ondertussen voor zeven full-albums waarvan ‘From Wasteland To Wonderland’ (2022) het meest recente werkstuk is. Het gezelschap gaat er vanaf de eerste tonen keihard, energiek en heel gedreven tegenaan. Het enthousiasme dat het zestal creëert slaat dan ook moeiteloos over op het aanwezige publiek die enorm enthousiast reageert en volledig uit de bol gaat voor de opwindende en uitzinnige muzikale mix die Paddy and The Rats hier uit tekent. Ook wij laten ons compleet meeslepen en maken, net als een heel pak anderen, deel van een van de vele rondedansen die het dolenthousiaste publiek inzet. Als het de bedoeling was van Paddy and The Rats om elkeen een goed moment te bezorgen en alle dagdagelijkse beslommeringen te doen vergeten, dan is de band daar voor de volle honderd procent in geslaagd. Wat een schitterend weergaloos feest weten Paddy and The Rats te bouwen. We willen ook nog meegeven dat we getuige zijn geweest van een huwelijksaanzoek van een bezoeker tijdens dit grandioze feest.

Foto’s: Paddy and The Rats*

Skáld werd in 2018 opgestart en kiest voor een heel aparte benadering van neo folk. Het Franse gezelschap haalt zijn inspiratie uit de Noorse mythologie, gebruikt aloude talen als het oud Noors, én kiest voor een pak authentieke instrumenten. Dit levert een heel intense en beklijvende sound op die we het best als Viking chants kunnen omschrijven. Het gezelschap zorgde ondertussen voor drie fel gesmaakte full-albums. Maar hoe goed, intens en beklijvend die ook klinken, het is tijdens een live concert dat Skáld ons nog iets dieper weet te raken. We raken steeds enorm onder de indruk over de sfeer die het gezelschap weet te creëren die het ene moment enorm opgewekt en aanstekelijk klinkt om tijdens andere momenten ons weet te raken door zijn duistere immense kracht. Skáld creëert niet echt enorme vreugdedansen, maar zorgt wel voor een intense en beklijvende invulling die zowat de volle zaal weet te raken en te boeien. Voor ons, en voor vele anderen, misschien wel het meest intense en beklijvende concert van deze geslaagde avond / dag.

Foto’s: Skáld*

We hebben meer dan intens genoten van een dag Trolls & Légendes en willen er de volgende keer heel graag opnieuw bij zijn. We zagen een heel pak gelukkige gezichten tijdens de namiddag en we zagen immens blije gezichten tijdens de vier concerten deze avond die ons telkens een ander aspect uit het grote muzikale boek brachten. De duistere kracht van Nemuer, de gedreven aanstekelijkheid van Saor Patrol, het enorme enthousiasme van Paddy and The Rats, en de machtige overtuiging van Skáld: we werden er telkens enorm door gegrepen. Dank u wel Trolls & Légendes voor zoveel moois.

Met dank aan Laurent Bossart en het volledige team van Trolls & Légendes.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.