Entheos: Time Will Take Us All

Het Amerikaanse Entheos werd in 2015 opgestart door Navene Koperweis (drums), Chaney Crabb (vocals), Evan Brewer (bass) en Frank Costa (gitaar). Hun mix van technical death metal en progressive metal kon je al vlug aanhoren dankzij de ep ‘Primal’ die nog datzelfde jaar op de wereld werd losgelaten. Korte tijd later verliet Frank al de band en werd hij vervangen door Malcolm Pugh. Een eerste full-album kwam er aan in 2016 middels ‘The Infinite Nothing’. Korte tijd later verlaat Malcolm de band en wordt hij vervangen door Travis LeVrier. Een nieuw album, ‘Dark Future’ bevestigd de status van de band. In 2019 verlaat Evan Brewer dan de band, iets wat Travis in 2020 ook doet. De twee overblijvers steken de koppen bij elkaar en gaan gewoonweg verder met Entheos. Het resultaat is dit ‘Time Will Take Us All’ waar het tweetal zichzelf misschien nog overtreft. Chaney Crabb zingt, screamt, grunt zich door heen de negen tracks op dit album en dat nadat ze een zwaar ongeval had die haar mond danig toetakelde. Het zorgde meteen ook voor een pak inspiratie voor de teksten: dat je het leven moet grijpen als je de kans krijgt, maar dat je ook mag terug kijken naar de moeilijker momenten. Navene Koperweis zorgt voor drums en gitaar en die zijn, over de volledige lijn, indrukwekkend te noemen. Voor het eerst werd ook een akoestische gitaar gebruikt op een Entheos album: het zorgt voor nog een extra accent. Evan Brewer werd bereid gevonden om nog eens de bass in te spelen, al is het enkel maar tijdens de studiotijd en niet als permanent vast lid die ook mee op tournee gaat. Er wel bij tijdens live concerten zijn gitaristen Brian James en Robert Brown. Aan hen de moeilijke taak om het best wel inventieve en schitterende gitaarwerk dat Navene hier neer zet dan weer te geven. ‘Time Will Take Us All’ is dus het derde studio album onder de naam Entheos. Het negen tracks tellende album is geen licht verteerbare brok geworden, maar een album met complexe structuren en tal van wisselingen in tempo en ritme dat een aantal luisterbeurten nodig heeft vooraleer je het complete album kan doorgronden. Het zorgt er dan steevast voor dat je accenten ontdekt die je eerder over het hoofd had gezien. Wij hebben alvast genoten van dit nieuwe, complexe werkstuk van Entheos.

Luc Ghyselen (84)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Absolute Zero 2. In Purgatory 3. The Interior Wilderness 4. Oblivion 5. I Am The Void 6. Darkest Day 7. Clarity In Waves 8. The Sinking Sun 9. Time Will Take Us All