Argenthorns: The Ravening

Uit Finland komt de splinternieuwe band Argenthorns aangewaaid. Het is in feite een éénmansband van de onwaarschijnlijk bedrijvige duizendpoot Juuso Peltola die eerder gekend is onder het pseudoniem Lord Vrăjitor. De man heeft meerdere projecten op zijn curriculum staan zoals Abhor, Musta Risti, Megahammer, Old Sorcery en Warmoon Lord waarbij hij vaker elk instrument voor zijn rekening neemt dan dat hij omringd is door andere muzikanten. Hij lijkt hoe dan ook te beschikken over een quasi onuitputtelijke stroom aan ideeën én energie want met deze Argenthorns stampt hij dus alweer een nieuw project uit de grond. De muziek van Argenthorns wordt toepasselijk omschreven als barokke black metal. Voor wie zich daar geen voorstelling bij kan maken: hard, duister, vaak snoeihard maar even vaak heel erg bombastisch en verhalend. Vergelijkingen met de beginperiode van Dimmu Borgir zijn niet uit de lucht gegrepen maar zelf denken we nog sneller aan bands zoals het legendarische Bal-Sagoth en Limbonic Art. Lord Vrăjitor brult en krijst bijwijlen met die typische hoge black metalstem om dan weer over te schakelen naar een zware basstem die verhalend en traag klinkt. De muziek is navenant. Het ene moment razendsnel en furieus, het volgende moment loodzwaar, traag en bezwerend. Je verwacht je het ene moment aan legers snelle kleine vraatzuchtige wezens die op je afstormen om kort nadien gigantische trollen te zien opduiken. Kortom, afwisseling genoeg zou je denken, niet in het minst omdat er ruim gebruik wordt gemaakt van keyboards die niet enkel zorgen voor een bombastisch karakter maar evenzeer enig tegenwicht bieden voor de razernij van gitaren en drums. Tot zover echter het goede nieuws want eerlijk is eerlijk, niet dat ‘The Ravening’ ons nergens weet te bekoren maar albums van eerder vermeldde bands hierboven vinden we toch stukken origineler en indrukwekkender klinken dan deze Argenthorns. Het komt allemaal net ietsje te overwogen en gepolijst over om ons te verrassen of omver te blazen. Het stramien van de nummers is daartoe te gelijklopend. Dat Lord Vrăjitor een stukje muziek kan spelen, weten we al langer dan vandaag en het blijft verbazingwekkend dat hij zoveel instrumenten weet te hanteren maar zoals we vaker hebben bij eenmansbands menen we dat de inbreng van meerdere creatieve zielen het geheel naar een hoger niveau zou tillen. Nu is ‘The Ravening’ naar ons gevoel een onderhoudend album geworden maar ook niet meer dan dat. De kans dat dit ooit bovenaan ons lijstje van onvergetelijke albums komt te staan, is zo goed als nihil.

K.H. (68)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. Hänen Salissaan Kastoimme Unenhoureet Vereen 2. The Manor Of The Demon Duke 3. In The Hoary Shadows Of The Blighted Gardens 4. I Incursion Ii A Procession Of Spectres 5. Malefic Chronicle 6. Wings Of Psychomachia 7. The Grand Hallowing Of The Tyrant 8. Elpyminen