Fatal Embrace: Manifestum Infernalis

Het Zweedse Fatal Embrace werd in Varberg in 1992 opgestart. Na een paar demo’s werd in 1997 met ‘Shadowsouls Garden’ een eerste full-album op de markt gebracht. Ondanks de goede kritieken stierf Fatal Embrace in 1998 een stille dood. Pas in 2016 stond de band terug op uit het dodenrijk. Niet dat de band nu plots enorm productief werd, want het was wachten tot 2022 vooraleer we uiteindelijk wat nieuws te horen van het gezelschap. Daarvoor zorgde de single ‘Empyreal Doom’. Nog twee singles, ‘The Black Oath’ en ‘Rot’, volgden eerder dit jaar en die dienen dus alle drie hoofdzakelijk om het nieuwe full-album van Fatal Embrace aan te kondigen. ‘Manifestum Infernalis’ draait hier intussen zijn rondjes en zonder dat we wild enthousiast zijn over dit negen tracks tellend album, waaronder de drie eerder gereleasete singles, mogen we wel zeggen dat het vijftal – tegenwoordig is dat Henrik Serholt (vocals), Andreas Johansson (gitaar), Manne Engström (gitaar), Christian Silver (drums), John Silver (bass) – ons weet te boeien met hun visie op melodic death metal. Het album straalt heel wat kracht en energie uit en bevat de nodige melodielijnen die in het (sub)genre levensnoodzakelijk zijn. De nummers worden goed opgebouwd en kennen voldoende variatie zodat onze aandacht nergens een loopje met ons neemt. Toch vinden wij persoonlijk dat er iets ontbreekt om van een goed album een top album te maken. Waar het bij Fatal Embrace precies aan ontbreekt, daar kunnen we onze vinger niet juist opleggen. Zijn het de vocalen die minder in onze smaak passen? Of mochten de heren toch nog wat vindingrijker omspringen bij het arrangeren van de nummers? Of … Maar goed, niet elk album is een schot in de roos. Dit betekent echter niet dat we de nummers op deze ‘Manifestum Infernalis’ maar niets vinden, integendeel, het album zal zeker nog onze playlist halen. Een uitgesproken favoriete track hebben we niet en misschien is dat het item dat ontbreekt zodat we dit album tot onze toppers zouden kunnen rekenen. Fatal Embrace zorgt dus voor een goed, zij het echt wel genre gebonden, album.

Luc Ghyselen (78)

Black Lion Records

Tracklist: 1. Empyreal Doom 2. The Black Oath 3. Wolves Of Golgotha 4. Prometheus Sermon 5. Call Of The Dark 6. Eyes Of Oak 7. Sign Of The Pentagram 8. Deus Mail 9. The Rot