Stoned Jesus: Father Light

Stoned Jesus is afkomstig uit de Kiev, de hoofdstad van Oekra├»ne alwaar de band in 2009 werd opgestart door vocalist en gitarist Igor Sydorenko. Sinds 2011 is Sergii Sliusar erbij als bassist en backing vocalist. Drummer Dmitry Zinchenko is er pas bij sinds 2017 bijgekomen. Stoned Jesus zorgt voor een mix van stoner rock en doom metal en is met ‘Father Light’ aan een vijfde full-album toegekomen. De band kiest er meestal voor om vrij lang uitgesponnen nummers neer te zetten en dat is ook nu weer het geval. Het album telt slechts zes tracks en opent heel rustgevend met het titelnummer, meteen overduidelijk het kortste nummer op dit album. Rustig gitaarspel, een mooie rustgevende cleane stem, een langzaam tempo en het gefluit van tal van vogeltjes zijn de ingredi├źnten van deze track. Laat de sound op je inwerken en je wordt vanzelf rustig en kalm. Daarna neemt Stoned Jesus over met extra kracht, al blijft het tempo toch redelijk traag en slepend zodat de termen doom en stoner, die we eerder aanhaalden, duidelijker aan bod komen dan tijdens het openingsnummer. Belangrijkste troeven bij Stoned Jesus is de mooie stem van Igor en zijn best wel heel knap en inventief gitaarspel dat tijdens de solo’s heel melodieus klinkt. Dit betekent niet dat we de bijdrages van Sergii en Dmitry willen minimaliseren, want zonder een stevige en goed op elkaar ingespeelde ritmesectie zou Igor niet kunnen schitteren. Dat we dan ook af en toe een mooi brommende bass horen en stevige maar trage drumpatronen te verwerken krijgen, spreekt dan ook voor zich. Tijdens ‘CON’ wordt het tempo gevoelig opgevoerd zodat de heren ook weten dat wat variatie brengen in tempo en ritme ervoor zorgt dat men de aandacht vlot kan vasthouden. Stoned Jesus slaat niet de weg van vernieuwing in, maar zorgt wel voor een heel onderhoudend album waar liefhebbers van het genre een tijdlang zoet mee zullen zijn. Wij houden vooral van de cleane stem, de mooie gitaarlijnen en de heel knap opgebouwde nummers.

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist SOM 683

Tracklist: 1. Father Light 2. Season Of The Witch 3. Thoughts And Prayers 4. Porcelain 5. CON 6. Get What You Deserve