Rhapsody Of Fire, 11 maart 2023.

Rhapsody Of Fire, Avaland, Helikon @ Hell, Diest.

Niet de eerder aangekondigde bands Phantom Elite en Nightmare waren op zaterdag 11 maart van de partij in Hell te Diest als openers voor Rhapsody Of Fire, maar wel Helikon en Avaland. Heel even dachten we om dit concert te skippen, maar het nieuwe full-album van Avaland, ‘The Legend Of The Storyteller’ – voor bespreking zie onze rubriek “CD review’ – zorgde er vlot voor dat we toch wilden afzakken naar Hell. En … we hebben het ons allerminst beklaagd!

Ondanks de talrijke technische problemen zorgde Helikon al meteen voor een heel knappe set power metal waar kracht en melodie mooi samen smelten. Het vijftal heeft zo goed als geen ruimte op het podium, maar zorgt wel voor een vlijmscherpe set die de reeds goed gevulde zaal enorm weet te waarderen. Vocalist Giacomo Merigo was uitstekend bij stem en maande het publiek verschillende keren aan om toch maar dichterbij te komen. Dat hij minder mobiel was, een brace zorgde ervoor dat hij niet over het podium kan huppelen al was er ook niet zoveel plaats, deerde hem niet echt. De kracht van Helikon ligt toch in het collectief en dat weten wij, van MUSIKA, samen met een heel pak andere toeschouwers, alvast te waarderen

*Foto’s: Helikon*

Het Franse Avaland weet ons reeds twee maal te verrassen met hun knappe full-albums: ‘Theater Of Sorcery’ (2021) en vooral middels het nieuwste werkstuk, ‘The Legend Of The Storyteller’. We warend an ook razend benieuw of deze band dit ook tijdens een live concert tot een goed einde kon brengen. En jandorie, of dit de moeite waard is! Het vijftal trekt al vlug alle registers open en met twee vocalisten zorgen de heren voor schitterend opgebouwde nummers waar de stemmenpracht in schittert, zonder dat we het noeste werk van de overige muzikanten willen minimaliseren. Integendeel, want ook deze heren weten ons te bekoren. Ook hier waren er wat technische problemen die het vijftal weet op te lossen middels een stukje van Iron Maiden’s ‘Run To The Hills’ dat op heel wat bijval kon rekenen bij de toeschouwers. Maar toch is het de sound van Avaland zelf die de meeste aandacht krijgt: en die is waarlijk “schitterend” te noemen. We hebben ons geen milliseconde verveelt en we waren ons zelf al aan het afvragen of Avaland niet beter de avond had afgesloten.

*Foto’s: Avaland*

Maar nee, vanaf de aftrap van het concert van Rhapsody Of Fire werd de muzikale lat nog iets hoger gelegd. – Kan het eigenlijk anders als je al zolang meedraait in het wereldje en reeds voor veertien full-albums zorgde? – De band lijkt ons alvast fantastisch op elkaar ingespeeld, laat zo goed als niets aan het toeval over en grasduinde in hun rijk gevulde discografie om een schitterend set neer te zetten. Kracht, melodie en symfonie worden hier op schitterende manier samen gebracht en naar ongekende hoogtes gestuwd. Zelfs het uitvallen van de elektriciteit deert de band, en het publiek, niets. We horen schitterend uitgevoerde nummers met fantastische gitaarsolo’s en machtige vocalen die voor een immense beleving zorgen voor het podium waar het publiek massaal uit de bol uit. Het in het Italiaanse gebrachte ‘Un Ode Per L’Eroe’ zorgde even voor wat vocale variatie. Hoogtepunten uit de set? We zouden het echt niet weten: want dit was een lang gerekt oorgasme. Met dank aan Rhapsody Of Fire.

*Foto’s: Rhapsody Of Fire*

Drie bands, drie heel sterke concerten: meer hebben wij alvast niet nodig om een aangename zaterdagavond te beleven. Helikon kenden we zo goed als niet, maar verraste ons dus aangenaam. Avaland bewees dat ze hun knappe albums moeiteloos op een podium kunnen weergeven. En Rhapsody Of Fire bewees andermaal dat ze absolute top zijn in dit (sub)genre. Dat bewijst ook het feit dat Hell compleet uitverkocht was.

Met dank aan Erik Depooter.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.