Concerten in rock en metal café Hell in april.

Rock en metal café Hell in de Nijverheidslaan te Diest werpt zich op als een van de voortrekkers als het gaat om het organiseren van stevige rock en metal live concerten. Een deel ervan zijn gratis bij te wonen, terwijl een ander deel betalende evenementen zijn. Wij, van MUSIKA, zijn er in ieder geval heel graag bij en voelen ons er steeds meer en beter thuis. Vooral onze fotograaf Peter Vangelder maakt er bijna zijn tweede thuis van. – Check alvast zijn foto reviews in onze rubriek “Concert Review”. – We willen u alvast een aantal data meegeven die ons opgevallen zijn en waar we, net als jullie hopen we, bij willen zijn.

Zo noteren we op vrijdag 7 april de namen van Syberia en Captain in Hell. Als we het goed hebben, correct us if we are wrong, is Syberia een instrumentale rockband uit Barcelona alwaar die in 2010 werd opgestart. Het gezelschap zou drie full-albums op de markt hebben waarvan ‘Seeds Of Change’ uit 2019 het meest recente werkstuk is. Ook over Captain tasten we zo goed als in het duister, al vermoeden we dat het hier om een Nederlandse band gaat uit de buurt van Groningen die voor een mix van alternative rock en alternative metal zorgt. Wij zijn alvast razend benieuw om deze bands te ontdekken.

Op zaterdag 15 april noteren we dan Powerstroke, Royal Jake en Nocturnal Empire in Hell. Nocturnal Empire werd in het West-Vlaamse Veurne opgestart in 2003, al kende de band ook een periode van activiteit tussen 1997 en 1999. Dit black en death metal zorgde in 2007 met ‘Genocide’ voor een full-album waarop, bij ons weten dan toch, nog geen vervolg op kwam. Royal Jake werd in 2010 opgestart en kiest voor een muzikale mix van hardcore, metal en metalcore met minimale accenten uit tal van subgenres. De heren zorgden ondertussen voor twee ep’s en wilden net een full-album opnemen toen een wereldwijde pandemie – corona, weet je wel – ons het leven zuur maakte. Het uit de buurt van Eeklo afkomstige Powerstroke werd in 2007 opgestart en zorgt voor een beklijvende mix van groove metal, thrash metal en death metal. Het gezelschap kroonde zich in 2011 tot de winnaar van de “Belgian Wacken Open Air Metal Battle”. Daarnaast zorgde dit gezelschap reeds voor zes full-albums waarvan ‘The Path Against All Others’ uit 2020 het meest recente werkstuk is geworden. Tijdens live concerten kan Powerstroke nog steeds iets meer!

Zondag 16 april noteren we dan de namen van Purtenance, Dead Chasm en Bone Of Elk in onze agenda. “Place to be” is nog steeds Hell te Diest. Bone Of Elk is een zogenaamde “female fronted metal band’ die je muzikaal in het vakje melodic death metal mag onderbrengen. Dit Belgisch / Nederlandse gezelschap zorgde eind vorig jaar met ‘My fair Of Darkness’ voor een eerste single. Het Italiaanse Dead Chasm uit de buurt van Milaan werd in 2020 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van death metal. Het gezelschap zorgde met ‘Dead Chasm’ voor een vier tracks tellende debuut-ep. Ook het Finse Purtenance laat zich musikaal gelden aan de hand van death metal. Dit gezelschap werd in Nokia opgestart in 2012 en zorgde reeds voor vier full-albums waarvan ‘Buried Incarnation’ uit 2020 het meest recente werkstuk is.

Ook vrijdag 28 april stipten we met rood aan in onze agenda, want dan is het de beurt aan Raven en Overruled om Hell om te toveren tot een stomende metal plaats. Overruled is afkomstig uit het Nederlandse Hoogeveen alwaar de band in 2012 werd opgestart. Dit gezelschap kiest voor een mix van heavy metal, speed metal en thrash metal. De heren zorgden voor een titelloze ep in 2013 en een full-album, ‘Hybris’, in 2018. Het Britse Raven is er reeds sinds 1974 en is een trotse vertegenwoordiger van wat we NWOBHM noemen. De broertjes Gallagher zijn de uithangborden bij uitstek voor deze band. In hun lange carrière zorgden de heren reeds voor veertien full-albums als we de tel een beetje hebben bijgehouden. Daarvan is ‘Metal City’ uit 2020 het meest recente. Maar, zoals wel bij heel veel bands, komt Raven pas echt tot leven op een podium. Dat bewijzen de broertje Mark (gitaar) en John (bass, vocals), tegenwoordig sinds 2018 aangevuld met drummer Mike Heller, telkens opnieuw. Check bijvoorbeeld onze review van de band tijdens de meest recente editie van Blast From The Past in onze rubriek “Concert Review”. Wat belet u dan om Raven in Hell mee te pikken?

Voor deze concerten, en tal van andere evenementen in Hell, kan je meer info vinden op www.helldiest.com