Countless Skies: Resonance

Countless Skies is een Britse, opgestart in Hertfordshire, melodic death metal band die tussen 2009 en 2012 als Hatespire door het leven ging. Pas vanaf 2012 wordt de naam Countless Skies gebruikt. Het gezelschap – Phil Romeo (bass, backing vocals), Nathan Robshaw (drums), James Pratt (gitaar, backing vocals) en Ross King (vocals, gitaar) – zorgde reeds voor een titelloze ep (2014) en twee full-album: ‘New Dawn’ (2016) en ‘Glow’ (2020). Vooral dat laatste werkstuk kon op de nodige bijval rekenen. Nu zorgt het kwartet met ‘Resonance’ voor een eerste live opgenomen album. Countless Skies brengt vijf tracks, al beslaat ‘Glow’ zowat de helft van de tijdsduur want het nummer behapt zo maar liefst meer dan twintig minuten van de totale speeltijd (iets meer dan eenenveertig minuten). Het viertal zorgt voor redelijk opgebouwde nummers met een wisselwerking tussen heel melodieuze stukken en iets hardere stukken. Eigenlijk zijn het vooral de vocalen die voor het contrast instaan: van heel clean en melodieus naar rauwe grunts. We moeten eerlijk toegeven dat we eigenlijk een beetje op onze honger blijven zitten bij het beluisteren van dit live album, ook al omdat we geen enkel geluid horen vanwege het publiek. Of is dit misschien een live in de studio opgenomen album geworden? Gelukkig zorgt gastmuzikante Arianna Mahsayeh (cello) nog voor enkele mooie interventies en dito accenten. Verder willen we ook nog aanstippen dat we niet echt vallen voor de cleane stem van Ross zodat ook dit accent eigenlijk niet echt aan ons besteed is. Knapste nummer, naar onze smaak dan toch, is het lange ‘Glow’ dankzij de talrijke wendingen in tempo, ritme en kracht. Maar om deze ‘Resonance’ echt aan te raden, zal Countless Skies toch uit een ander vaatje moeten tappen.

Luc Ghyselen (70)

Willowtip Records

Tracklist: 1. Daybreak 2. Summit 3. Glow 4. Wanderer 5. Tempest