Issa: Lights Of Japan

Issa Oversveen is al een tijdje geen onbekende meer, want met deze zevende langspeler bevestigt ze alweer haar muzikaal talent. Vernieuwend en toch trouw aan haar roots is deze Noorse melodieuze rock koningin Issa terug met een nieuwe brok energieke melodieuze rock. Op dit nieuwe album treffen we naast Issa zelf, vooral Italiaanse studiomuzikanten, zijnde producer / gitarist / bassist Michele Guaitoli (Visions Of Atlantis, Temperance, Era), ritme gitarist Marco Pastorino, keyboardspeler (en man van Issa) James Martin en drummer Marco Andreetto. Michele schreef ook mee aan een tweetal nummers, maar James en zijn broer Tom (beiden ex-VEGA) hebben het grootste deel van de plaat geschreven. Met een intrigerende keyboardintro, die me meteen aan Runaway van Bon Jovi deed denken, spint de schijf met ‘Live Again‘ op. Kwestie van direct de aandacht te trekken en muzikaal te behouden tot de laatste noot van het nummer. De opvallende cleane vocalen domineren voluit, maar toch is er ruimte gelaten voor knap solerend fretwerk in deze uptempo swingende opener voor gastmuzikant Robby Luckets. Hij is ook te horen in het rustigere ‘Lights Of Japan’, ‘It’s Over’ en in ‘Seize The Day’. Alsof er nog geen pit genoeg in zat, doen deze laatste twee er nog een schepje energie bij. Dit vertaalt zich in een gedreven arrangement, maar ook in vocalen die het nog wat hoger gaan zoeken. In ‘Stop The Rain’ zakt het tempo iets en wordt de gitaarsolo verzorgd door Michele Guaitoli. Na enkele nummers valt de aangename variatie in energie tussen de nummers op. Een waaier van gastmuzikanten, die elk nummer wel een extra duwtje geven. Zo ook in de semi-ballad, ‘Moon Of Love’, waar Giovanni Barbetta zich met zijn sax laat opmerken. ‘Chains’ en ‘Fight To Survive’ zijn twee nummers waar een metal randje aan te vinden is. Met ‘I Give You My Heart’ gaan we de emotionele toer op, waar John Mitchell voor de knappe gitaarsolo’s zorgt. Met ‘I’ll Be Waiting’ kabbelt de schijf naar zijn slotmoment. Soms wat over de top, maar een fris bulkende schijf waar je enkel vrolijk van wordt van het aanbod van haar enorm vocaal talent in meerdere solide AOR / melodieuze hard rock variaties. De toevoeging van knap gitaarwerk en weelderige keyboards zorgen voor een portie symfonische zoetigheid in deze stomende groovy wervelwind. Elf nummers met variatie, waar de consistentie je makkelijk drie kwartier genieten bezorgen.

Rocking Klingon (86)

Frontiers Records FRCD 1287

Tracklist: 1. Live Again 2. Lights Of Japan 3. Seize The Day 4. Stop The Rain 5. Moon Of Love 6. Chains 7. Fight To Survive 8. It’s Over 9. I Give You My Heart 10. Shadow To The Light 11. I’ll Be Waiting