Leiþa: Reue

Leiþa is zowaar het derde solo project van Noise, een Duitse artiest die eerder al scoorde met zijn andere projecten Kanonenfieber en Non Est Deus. Op muzikaal vlak blijft hij putten uit black metal, maar op tekstueel vlak verschillen de drie projecten wel danig van elkaar. Met Non Est Deus gaat hij dieper in op anti Christelijke en godslastering, zij het met een deel humor. Met Kanonenfieber kiest hij voor items uit de eerste wereldoorlog, terwijl hij met dit Leiþa zijn zoektocht uit breidt naar depressies. Leiþa werd pas vorig jaar opgestart en hij zorgde al meteen voor een eerste full-album middels ‘Sisyphus’. Met ‘Reue’ is hij dus al aan zijn tweede werkstuk onder de naam Leiþa toe. ‘Reue’ telt zeven tracks en opent met ‘01.09.2015’ wat ons een datum lijkt te zijn. Rusteloos, getormenteerd, gehuil en gekrijs opent om dan al vlug door te duwen middels heel furieus black metal geweld. Iets wat het stramien blijkt te zijn voor de rest van het album: heel furieuze, krachtig beukende black metal. Gelukkig komen er ook rustiger momenten langs zodat het geheel geen oeverloos gebeuk wordt en de luisteraar tijd krijgt om op adem te komen. We gaan niet beweren dat Noise met Leiþa echt nieuw paden inslaat of bewandelt, want, zeker op puur muzikaal vlak, krijgen liefhebbers van hondsbrutale, dreigende black metal hier alvast hun zin. Dat het geheel baadt in duisternis en kilte, is zowaar vanzelfsprekend. Wat ons wel opvalt is het feit dat we tijdens deze tracks een ander gevoel meekrijgen dan bijvoorbeeld met de onlangs verschenen ep van Kanonenfieber. Niet in de zin van “leuker” of “aangenamer”, want ook dit geheel is heel donker en dreigend, maar het is net alsof de vocalen ons meer aanspreken. Nochtans brult en krijst Noise zich ook hier een weg doorheen zijn teksten. Black metal fans kunnen, met al het werk dat deze artiest zo op de markt brengt, een tijdlang verder, al zal het ene wat meer aanspreken dat het andere. Dat is althans onze opinie: correct us if we are wrong.

Luc Ghyselen (82)

Avantgarde Music AV 462

Tracklist: 1. 01.09.2015 2. Fremdkörper 3. Reue 4. Tier 5. Abgang 6. Schlaf 7. Rauch