Type O Negative: Dead Again (2022 re-issue)

Type O Negative, de legendarische Amerikaanse band die bekend stond als gothic metal band bracht een zevende en laatste album uit met ‘Dead Again’ in 2007. Doordat het platenlabel kort na de release over kop ging, was er destijds eigenlijk niet bijzonder veel aandacht voor de plaat. Het ene dramatische nieuws volgde het andere op met als triest “hoogtepunt” het overlijden van bassist / zanger Peter Steele in 2010 op amper achtenveertig jarige leeftijd. Laat ons maar meteen bekennen dat, hoewel we altijd fan zijn geweest van Type O Negative, ‘Dead Again’ niet direct het album is van de band dat we hier het meest hebben gedraaid. Bijna onwillekeurig grijpen we terug naar de legendarische albums zoals ‘Slow, Deep And Hard’, ‘The Origin Of The Feces’ en ‘Bloody Kisses’. Vijftien jaar na de originele release is er nu de re-release van ‘Dead Again’ via Nuclear Blast met een extra bonus schijf – vol live tracks van de band. Eerlijk is eerlijk, het is voor ons eerder een herontdekken van ‘Dead Again’ en dan vooral een herontdekken en herwaarderen van een ronduit steengoed album. Het is eenvoudigweg een typische Type O Negative plaat met songs die op alle mogelijke manieren variëren met een tijdsduur die gaat van een goeie vier minuten tot ferm veertien minuten (bij ‘These Three Things’). Teksten naar vanouds doorspekt met gitzwarte, droge humor maar bovenal bijzonder herkenbaar zowel qua gitaargeluid als qua zang – met die onnavolgbare afwisseling tussen Peter Steele en Kenny Hickey. Wie de carrière van Type O Negative om welke reden dan ook mocht gemist hebben, kan met deze heruitgave van ‘Dead Again’ sowieso een eerste kennismaking beleven om meteen mee gezogen te worden in de dynamiek van de band. Het valt op dat ‘Dead Again’ ook vijftien jaar na datum nog steeds bijzonder fris en hedendaags klinkt. Ons doet het vooral nog eens beseffen hoezeer we een klepper als Steele missen. Wat betreft de bonus-schijf bij deze re-release kunnen we in feite ook vrij kort zijn: het is ongetwijfeld een leuk hebbeding voor de die-hard fans met qua songkeuze een zéér leuk overzicht van de band. Helaas vinden we de geluidskwaliteit van de nummers van een dermate belabberd niveau dat het leuk is voor een keertje maar niet om dit nu grijs te draaien. Gezien de gelimiteerde oplages in de diverse uitvoeringen is dit voor velen vast een – dure – must have maar laat het vooral een herontdekken zijn van de weergaloze band die Type O Negative was. Als het geen heruitgave betrof zouden we ‘Dead Again’ hier met een score van 95/100 de baan op sturen. De bonus-schijf geven we gezien de geluidskwaliteit slechts een 70/100.

K.H.

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Dead Again 2. Tripping A Blind Man 3. The Profit Of Doom 4. September Sun 5. Halloween In Heaven 6. These Three Things 7. She Burned Me Down 8. Some Stupid Tomorrow 9. An Ode To Locksmiths 10. Hail And Farewell To Britain // Bonussen: 11. Everything Dies (live) 12. My Girlfriend’s Girlfriend (live) 13. Are You Afraid – Gravitational Constant (live) 14. Black Sabbath (intro) Christian Woman (live) 15. Love You To Death (live) 16. Black No. 1 (Little Miss Scare All) (live) 17. Anesthesia (live at Wacken Open Air 2007) 18. Christian Woman (live at Wacken Open Air 2007) 19. Love You To Death (live at Wacken Open Air 2007) 20. Kill You Tonight (live at Wacken Open Air 2007)