Woods Of Desolation: The Falling Tide

Woods Of Desolation is een project opgestart in 2005 door D. in het Australische Wollongong. Met “partner in crime” P. Knight (bass, vocals) werkte hij alvast aan een aantal demo’s, splits en zelfs een full-album. ‘Towards The Depths’ (2008) zorgde voor ene intense en beklijvende muzikale trip die een pak black metal fanaten wel wisten te waarderen. Het bleek het einde van de samenwerking tussen beide heren want vanaf de ep ‘Sorh’ (2009) lijkt D. het allemaal in zijn dooie eentje te klaren. Met een tweede (‘Torn Beyond Reason’ (2011)) en derde full-album (‘As The Stars’ (2014)) bevestigde Woods Of Desolation maar koos D. ook voor een breder muzikaal spectrum wegens toevoeging van invloeden uit post rock en shoegaze, zodat we eigenlijk eerder van een atmospheric black metal project kunnen gaan spreken. Intussen is de man ook bezig bij andere bands / projecten zodat Woods Of Desolation wat opzij werd geschoven. Tot nu dus. Met ‘The Falling Tide’ slaat Woods Of Desolation opnieuw keihard toe. Het album kwam tot stand dankzij een samenwerkingsverbond met Vlad (Drudkh, Windswept) die hier instaat voor drums en keyboards. Je krijgt zes tracks te horen die voor veel afwisseling in tempo, ritme en kracht staan, zonder evenwel de melodie uit het oog te verliezen en dat het geluid niet genoeg kracht, kilte, dreiging en duisternis zou afgeven, integendeel misschien. Daarnaast zijn het vooral de vocalen die in het oog / oor springen. D. zorgt immers voor enorm getormenteerde vocalen die pakken leed bevatten. Als je dan ook nog weet dat Woods Of Desolation het op vocaal vlak heeft over depressie, eenzaamheid en melancholie, kan je je misschien al een beter beeld vormen van de sound van Woods Of Desolation. Wij zijn alvast gewonnen voor dit nieuwe werkstuk waar fans zo’n acht jaar op hebben moeten wachten. ‘The Falling Tide’ grijpt je vanaf de eerste tonen van opener ‘Far From Here’ al meteen heel nadrukkelijk bij de keel, en knijpt die langzaam aan dicht, met nu en dan een korte minieme kans op wat extra lucht middels een rustiger, meer sfeervolle passage, om dan opnieuw donker, dreigend en furieus verder te gaan tot je aan de laatste klanken van afsluiter ‘Anew’ bent toegekomen. ‘The Falling Tide’ is zodoende een heel intens en beklijvend werkstuk geworden die we vlot aanraden bij elke liefhebber van atmospheric (post) black metal.

Luc Ghyselen (86)

Season Of Mist / Underground Activists

Tracklist: 1. Far From Here 2. Beneath A Sea Of Stars 3. Illumination 4. The Falling Tide 5. The Passing… 6. Anew