Induction: Born From Fire

Mogen we even uw aandacht? Zeker liefhebbers van melodic metal, power metal, symphonic metal en progressive metal mogen nu wat dichterbij schuiven. We willen u immers ‘Born From Fire’ voorstellen, het tweede full-album van Induction. Eerst nog even wat terug in de tijd, want Induction werd in 2014 opgestart als Martin Beck’s Induction. Wanneer de naam precies werd gewijzigd weet geen kat, maar het titelloze debuut, ‘Induction’, was er in 2019 en deed, zeker bij de mensen die nu zorgen voor de uitbouw van Atomic Fire Records, de nodige belletjes en bellen rinkelen. Voordien had de line-up al op zijn grondvesten gedaverd, maar dat gebeurde nogmaals heel stevig. Niemand van de oorspronkelijke line-up van Induction is er nu nog bij! Als “oudste” bandlid noteren we nu gitarist Tim Kanoa Hansen (sinds 2017). Maken tegenwoordig, althans op dit album, ook deel uit van Induction: Craig Cairns (vocals), Marcos Rodriguez (gitaar), Dominik Gusch (bass) en Dominik Zester (drums). Wat het vijftal hier aflevert is, zeker voor liefhebbers van toegankelijke, krachtige, melodieuze, aanstekelijke en bombastische metal een lust voor het oor! Hier en daar denken wij, heel eventjes dan toch, aan werk van Serenity, maar dan stukken beter, energieker en met meer bombast en wendingen in zowel tempo als ritme. Induction zorgt op dit tweede full-album voor ene wervelend geheel waar kracht, melodie, bombast en aanstekelijk werkelijk samen smelten tot een wervelend en zinderend geheel. Voeg daaraan toe dat we, als we nogmaals de vergelijking mogen maken met Serenity, we het stem timbre van Craig Cairns duidelijk een heel stuk hoger inschatten. Ook de songopbouw, de variatie in tempo’s en ritmes, de arrangementen liggen ons stuk voor stuk beter. Of Induction ook zo’n verpletterende indruk nalaat tijdens live concerten, weten we nog niet, maar als we mogen voortgaan op de hier afgeleverde twaalf tracks denken we dat ook dit wel dik in orde komt. Deze ‘Born From Fire’ nodigt dan ook uit om er een knallend metal feest van te maken waar headbangen, meebrullen en luchtgitaar spelen voorop staan. Zoals we in het ebgin van deze review stellen: liefhebbers van melodic metal, power metal, symphonic metal en progressive metal, of een samensmelten van een of meerder van deze (sub)genres, zullen in de wolken zijn met dit tweede album onder de naam Induction.

Luc Ghyselen (95)

Atomic Fire Records AFR 0053

Tracklist: 1. Born From Fire 2. Scorched 3. Fallen Angel 4. Go To Hell 5. Embers 6. Order & Chaos 7. The Beauty Of Monstrance 8. Queen Of Light 9. I Am Alive 10. Ghost Of Silence 11. Eternal Silence 12. Sacrifice