Cernunnos Pagan Fest is er opnieuw in 2023!

Wie een warm hart heeft voor pagan metal, folk metal, neo folk en dergelijke weet ongetwijfeld reeds lang van Cernunnos Pagan Fest, een festival niet zo heel ver van de Franse hoofdstad Parijs. Cernunnos Pagan Fest gaat immers door op 18 en 19 februari in de werkelijk schitterende La Ferme Du Buisson in Noisiel. Wij van MUSIKA zijn er al een aantal jaar te gast en hopen er ook dit keer weer bij te zijn. Als we de namen op de affiche overlopen zijn we al enorm tevreden dat dit “kleine” festival met deze namen mag pronken. We zetten de bands even op een alfabetisch rijtje en geven je, zoals je wel mag en kan verwachten bij MUSIKA, wat duiding.

Het Zwitserse Cân Bardd werd in 2016 opgestart en zorgt voor een heel beklijvende en intense sound waar epische en atmosferische folk en black metal samensmelten tot een fantastisch geheel. Drummer Dylan Watson en multi-instrumentalist Malo Civelli zijn de drijvende krachten achter deze band die reeds drie full-albums in de discografie liet optekenen. Daarvan is ‘Devoured By The Oak’ uit 2021 het meest recente werkstuk. – Voor bespreking zie onze rubriek “CD review”. –

Het Ierse Cruachan is al sinds 1993 actief en kende ook een voorgeschiedenis als Minas Tirith die terug gaat tot 1992. De enige die elke verandering in de line-up overleefde is Keith Fay. Op muzikaal vlak veranderde er gedurende al die jaren niet zo gek veel, want nog steeds staat dit gezelschap garant voor een zinderende mix van Celtic folk en black metal. Cruachan zorgde reeds voor acht full-albums en daarvan is ‘Nine Years Of Blood’, dat toch reeds dateert van 2018, het meest recente werkstuk.

Minder bekend bij MUSIKA is het Spaanse Cuélebre, een gezelschap dat sinds 2011 zijn visie op pagan / folk weergeeft middels muziek. Deze uit Valencia afkomstige band zorgde sinds de opstart reeds voor drie full-albums en daarvan is ‘Dijara’ uit 2020 het meest recente van.

Ook Deloraine kennen we nog niet zo goed als we zouden willen bij MUSIKA. Dit pagan / folk gezelschap is afkomstig uit Tsjechië alwaar de band in 2016 werd opgestart. Twee full-albums sieren ondertussen de discografie van dit ensemble en daarvan is ‘Srdce Z Kamene’ (2020) het meest recente van.

Het Zweedse Fejd staat voor folk metal en dat sinds 2001. Het gezelschap zorgde ondertussen reeds voor vier full-albums waarvan ‘Trolldom’ uit 2016 het meest recente van is. Maar dat de band nog helemaal top is tijdens live concerten konden wij, van MUSIKA, alvast ervaren tijdens hun passage op HellFest eerder dit jaar. Ja, we werden lichtjes overdonderd en kijken dus enorm uit naar een herkansing!

Dat men op de Faeröer Eilanden over een paar heel interessante bands beschikt – we denken aan bijvoorbeeld Týr of Hamferð – weten we ondertussen. Wij, van MUSIKA, willen daar zeker ook Hamradun aan toevoegen. Dit folk rock gezelschap zorgde ondertussen voor twee full-albums waarvan ‘Hetjuslóð’ uit 2019 het meest recente is.

Het Zweedse Havamal werd in Stockholm in 2016 opgestart en staat voor muzikaal voor melodic death metal. Op tekstueel vlak heeft men het over de Noorse mythologie zodat ook deze heren hier hun plaats hebben. De heren zorgden ondertussen voor twee full-albums en daarvan is ‘The Shadow Chapter’ uit 2021 het meest recente.

Nordic neo folk is wat je krijgt van het Franse Hrafngrimr. Deze band werd opgestart door Mattjö Haussy die een verleden heeft bij dé Franse neo folk sensatie Skáld. Als ook Hrafngrimr die weg op gaat, dan zit het snor voor dit gezelschap dat eerder dit jaar een eerste ep, ‘Holmganga’, op ons losliet. – Voor bespreking zie onze rubriek “CD review”. –

Les Harpies, ou Chiennes de Zeus is een Frans folk / pagan gezelschap gevormd door drie vocalistes en hun begeleiders. Wat we precies mogen verwachten, weten we nog niet direct bij MUSIKA, maar dat we wel reeds uitkijken naar hun concert staat vast!

Nemuer is afkomstig uit Tsjechië alwaar de band in 2014 werd opgestart. Dit gezelschap staat voor ene mix van pagan, folk en ambient. Inspiratie haalt men uit de Egyptische, Babylonische, Noorse en Mayan mythologie, terwijl een concert van dit gezelschap een rituele inslag heeft.

Het Belgische Orghan staat voor neo folk, maar dat is ook zowat het enige wat we u over deze band kunnen vertellen. Ook wij staan dus te popelen om dit gezelschap te “ontdekken”.

Het uit Reykjavik, Ijsland afkomstige Skálmöld is er reeds sinds 2009 en zorgde reeds voor vijf full-albumom hun mix van Viking metal en folk metal te verkondigen. Elk van die albums zorgde reeds voor ene pak positieve reacties, maar wij, van MUSIKA, denken dat de band tijdens live concerten op zijn best is. Vandaar dat we enorm uitkijken naar het concert van Skálmöld op deze editie van Cernunnos Pagan Fest.

Het Franse Sorcières is afkomstig uit de buurt van Lille en staat sinds de opstart in 2017 voor een mix van black metal en folk metal. Dit gezelschap zorgde eerst voor een demo. Die werd ondertussen opgevolgd door ene ep en een full-album (‘Empoisonné’ (2021)).

Sinds 2012 timmert het Nederlandse Sowulo aan zijn muzikale carrière die zich situeert in kringen van pagan en Nordic folk. Dit gezelschap zorgde ondertussen voor drie full-albums waarvan ‘Mann’ uit 2019 het meest recente is.

Onze excuses aan het Franse Towarb, maar dat zal een band zijn die we nog moeten ontdekken. En …, eerlijk, we kijken er al naar uit.

Trollheart is een Frans project rond een persoon die zich laat aanspreken met de naam “The Troll”. Je kan ondertussen een full-album, ‘Once Upon A Troll’ (2020), in de winkelrekken vinden onder de naam Trollheart die zich muzikaal situeert in een mix van black metal en folk.

Het Finse Verikalpa staat voor folk metal en dat sinds de opstart in Oulu in 2006. Je kan drie full-albums vinden van dit gezelschap en daarvan is ‘Tunturihauta’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Franse Vosegus staat voor een mix van black metal en pagan metal. Deze band werd in de buurt van Nantes in 2018 opgestart en zorgde met ‘Terre Ancestrale’ in 2019 voor een eerste full-album.

Wergeld is ook al een Franse band en is afkomstig van Angoulême alwaar de band in 2013 werd opgestart. Dit gezelschap zorgde eerder voor een ep en twee full-albums. Het meest recente daarvan is ‘Tales From The Dark Ages’ dat eerder dit jaar op de markt kwam. Wergeld staat voor een mix van folk metal en Viking Metal.

Meer info omtrent dit schitterend georganiseerd evenement vind je alvast op www.cernunnospaganfest.fr of via de facebookpagina (https://nl-nl.facebook.com/cernunnos.festival/)