Deathless Legacy: Mater Larvarum

Het gebeurt niet vaak, maar soms valt het voor dat je een album beluistert en aan een review ervan begint om uiteindelijk al het verrichte werk richting vuilbak te sturen. Ligt dat aan de reviewer of ligt het aan de muziek die besproken dient te worden? De ene muziek is meer toegankelijk dan de andere uiteraard en soms heb je als reviewer van die off-dagen waarbij het niet lukt om met een helder gehoor een heldere kijk te geven op wat je voorgeschoteld wordt. Met de nieuwe van Deathless Legacy overkwam het me dat ik terug van nul mocht herbeginnen. De reden is eenvoudig. De eerste vier albums van Deathless Legacy bezorgden me koude rillingen, maar de eerste luisterbeurt van ‘Mater Larvarum’ die liet me warm noch koud. Dus besloot ik de beluistering van ‘Mater Larvarum’ maar in de frigo te steken. Enkele weken later probeerde ik het opnieuw. Opener ‘Ora Pro Nobis’ die vond ik nu wel oké, maar ook niet meer dan dat. Zou het opnieuw de verkeerde kant uitgaan met deze beluistering? Het herbeluisteren van ‘Nightfall’ bracht soelaas. Dit nummer lag me wel. Dus dan maar angstvallig skippen naar nummer drie, ‘Hollow’. Het begon ernaar uit te zien dat ik de juiste beslissing had genomen. The dark rock van Deathless Legacy begon zich opnieuw te openbaren aan mij. ‘Hollow’ heeft iets van occulte rock, vakkundig gemend met gothic rock. Vooral Steva’s stem die zorgt ervoor dat je blijft luisteren. Al moet het gezegd dat de riff van ‘Hollow’ er ook mag wezen. ‘Fade Into The Dark’ zou het dan wel verkloten zeker? Nee dus. Wederom moest ik tot mijn eigen schaamte vaststellen dat er met de songs op dit album niets mis mee is. Verre van zelfs. Het doet denken aan een zachtere versie van The Vision Bleak, maar dan met een zangeres. En het proces ging zo maar door tot we aan de laatste nummers aanbeland waren. Ook met de laatste twee nummers is er niets mis mee. ‘Mater Larvarum’ heeft de duurzaamheidstest met verve ondergaan. Je mag hem blind (en doof) aanschaffen, maar leg hem voor de zekerheid misschien even een tijdje in de frigo, blijkbaar wordt ie beter met wat afkoeling.

Frederik Blieck (79)

Scarlet Records SC 418-0

Tracklist: 1. Ora Pro Nobis 2. Nightfall 3. Hollow 4. Fade Into The Dark 6. Absolution 7. Moonless Night 8. Gueen Of The Infernal Pantheon 9. Altar Of Bones 10. Run 11. Mater Larvarum