Vananidr: Beneath The Mold

Het Zweedse Vananidr blijft bij vele black metal adepten nog steeds onder de radar opereren. Spijtig, want dit gezelschap rond multi-instrumentalist en vocalist Anders Eriksson verdient uw aandacht. Wij, van MUSIKA, volgen de band sinds het debuut, het titelloze ‘Vananidr’, in 2018 onze kant uit kwam. Nee, we werden niet van de sokken geblazen, maar een oerdegelijke (melodic) black metal schijf kregen we er wel voor in de plaats. En Anders zit zeker niet stil want ook ‘Road North’ (2019) en ‘Damnation’ (2020) konden ons bekoren. Nu is Vananidr er terug met ‘Beneath The Mold’, een zes tracks tellend nieuw schijfje dat liefhebbers van (melodic) black metal minimaal eens gehoord moeten hebben. Nog steeds staat Anders (gitaar, vocals) aan het roer. Zijn kompanen zijn hier Fredrik Andersson (drums, sinds 2019) en Per Lindström (bass, sinds 2020). Het trio werkt zich hier op knappe wijze doorheen de nummers van dit nieuwe album, waar melodie, kracht, duisternis, kilte en dreiging samen worden gebundeld tot een beklijvend en intens geheel. Nee, we gaan heel zeker niet beweren dat de heren van Vananidr het (sub)genre opnieuw hebben uitgevonden. Allerminst zelfs, maar we willen wel aangeven dat dit trio perfect weet waarmee men bezig is: enorm melodieuze, maar wel gitzwarte duisternis brengen met een pak dreiging en een kille ondertoon. Track na track wet het drietal ons opnieuw te overtuigen van hun kunnen. Oké, we hebben misschien reeds een vooroordeel klaar vooraleer we beginnen met luisteren naar dit vierde full-album van de band, maar sta het ons toe. Vananidr heeft ons nog nooit ontgoocheld – check de andere reviews er op deze site maar op na – en doet dat ook nu niet. Vernieuwend? Zeker niet. Maar qua opbouw van de nummers, qua variatie, qua intensiteit, qua duistere dreiging, … zit het goed. Wie zijn wij dan om ook deze ‘Beneath The Mold’ niet te omarmen. Vooral ook omdat we de indruk hebben dat de band met elk nieuw album net iets beter wordt dan wat men afleverde bij het vorige album. Waar gaat dit dan eindigen?

Luc Ghyselen (90)

Black Lion Records

Tracklist: 1. Dominion 2. Awake 3. The Watcher 4. Beneath The Mold 5. Dressed In Pain 6. Sea Of Lies