Dragonhammer: Second Life

Het is niet omdat een band al twintig jaar meedraait aan de top van zijn genre, dat alles zo maar vanzelf loopt. Elke match moet gespeeld worden en ook deze Italiaanse power metal band heeft dit aan den lijve mogen ervaren. Bassist Gae Amodio is nog het enige oprichtend lid sinds hun start in 1999. In 2012 kwam de band na een achttal jaar terug in een nieuwe bezetting, waar door keyboardspeler Giulio Cattivera en drummer Andrea Gianangeli bij de band kwamen. Na de tour vervoegde gitarist Flavio Cicconi ook in 2013 het gezelschap. In 2018 sloeg het noodlot terug toe als mede-oprichter Max Aguzzi en drummer Andrea Gianangeli de band verlieten. Een nakende split kon net voorkomen worden omdat de overgebleven leden besloten te reorganiseren. Opnieuw werd aan de line-up geschud, waardoor zanger Luca Micioni, gitarist Alessandro Mancini en drummer Marco Berrettoni toetraden. Dit jaar vervoegde ook zanger Mattia Fagiolo de band en zo werd dit nieuwe album een feit. Deze ‘Second Life’ heeft dus niets te maken met de driedimensionale wereld die zo’n twintig jaar geleden ontstond in een virtuele omgeving. Het heeft voor de band een diepere betekenis, waarmee ze een nieuw hoofdstuk aansnijden en muzikaal een kwinkslag geven aan hun geluid. De vernieuwde formatie zorgde ervoor dat de band anno 2022 sonisch krachtiger geëvolueerd is zonder aan hun technische kant te moeten inboeten. Een nieuwe mix van epische en power metal, door toevoeging van nieuwe vocale elementen, meer symfonische toetsen en krachtigere gitaren. Virtuoos fretwerk laat ‘Kingdom Of The Ghosts’ gierend opspinnen, waardoor de dolle rollercaster op gang schiet. De wilde rit gaat over knappe melodieën en donderende drumsalvo’s om met de vocale lijnen bij het uitnodigende refrein te komen. Headbangend op een ijzingwekkend tempo worden we bij de keel gegrepen met een nummer dat meteen laat horen wat de Italiaanse volbloeden in petto hebben voor het komende uur. Het veelvuldig hoorbaar achtergrondkoor, dat bestaat uit Alessio Cattivera, Giulio Cattivera, Mattia Fagiolo en Andrea Pedruzzi, is ook op ‘Diamond Of Peace’ krachtig aanwezig en zorgt voor een sterk samenhorig geluid. Het tragere ‘Shattering Hope’ straalt een duisternis uit, die door de vocale growl van Andrea geaccentueerd wordt. Het is pas in de ballad ‘Fallen Brother’ dat het tempo volledig keldert. Voor de pittige gitaarsolo’s in het uptempo ‘Sickness Divine’ konden ze beroep doen op Edoardo Taddei, voor deze in de powerballad ‘The Rising’ sprong Marco Mastrobuono even bij. Nog even alle registers open in ‘Silver Feathers’ om bij de titeltrack te komen, waar de dubbele basdrum rolt als nooit tevoren. Vlot gitaarwerk laat het sterk staaltje songwriting volledig tot zijn recht komen. Puur genieten, waarna de ‘Ending Legacy’ dit zalige gevoel nog even vasthoudt. Knap geschreven nummers die voor veel dynamiek zorgen in een, soms musical achtige inkadering. Een herkenbaar geluid dat door zijn variatie telkens weet te verrassen, ondanks het voorspelbare hokje waarin Dragonhammer nu eenmaal muzikaal geklasseerd is. Zo zie je dat een vernieuwing in de line-up niet altijd negatief moet zijn. Integendeel, het houdt deze jongens na meer dan twintig jaar springlevend.

Rocking Klingon (85)

My Kingdom Music

Tracklist: 1. Prelude To Conquest 2. Kingdom Of The Ghosts 3. Diamond Of Peace 4. Into The Warrior’s Mind 5. Shattering Hope 6. Fallen Brother 7. Sickness Divine 8. The Rising 9. Silver Feathers 10. Second Life 11. Ending Legacy