Venom Inc.: There’s Only Black

Sinds 2015 is Venom Inc. actief, een trio dat origineel bestond uit Demolition Man (bass, vocals), Mantas (gitaar) en Abaddon (drums). Dat zelfde trio kende samen een verleden bij Venom, een zowat legendarische Britse band die in 1979 werd opgestart en die een met o.a. ‘Welcome To Hell’ en ‘Black Metal’ de eerste kiemen zaaide voor wat als black metal zou gecatalogeerd worden, al was dat toen nog eerder een soort van heavy metal met dreigende en duistere kracht. We schrijven immers 1981 / 1982. Het eerder genoemde trio vormde, met andere musici, Venom tussen 1989 en 1992 en zorgde in die periode voor drie full-albums, zodat de heren wel bestaansrecht hebben en zelfs de naam Venom een tijdje claimden. Uiteindelijk werd voor de naam Venom Inc. gekozen. Een eerste full-album onder de naam Venom Inc. was er in 2017 middels ‘Avé’, waar de heren hun kenmerkende sound, heavy metal met een heel donkere ondertoon en een dreigende rand die wat naar black metal neigt, op de wereld los lieten. Intussen had Abaddon het reeds voor bekeken gehouden. In 2018 komt een nieuwe drummer aan boord: War Machine. Het drietal dendert verder de wereld af en zorgt voor vele concert en festival shows. Nu is het trio toegekomen aan een tweede full-album onder de naam Venom Inc. waar men eigenlijk gewoon verder borduurt op wat men goed kan: een donker getinte versie van heavy metal neerzetten. Zo’n vijftig minuten wordt je door de heren ondergedompeld in een bad beukend geweld, waar een duistere kracht in rond waart zonder dat de melodie vergeten wordt. Je moet de heren immers niet meer leren hoe ze een pakkend nummer kunnen neer zetten. Twaalf stuks krijg je zo aangeboden, al moeten wij toegeven dat we niet elk idee, elk nummer van de heren volmondig toejuichen. Nu, eerlijk is eerlijk, we zijn ook nooit de grote fan geweest van Venom zelf, al kunnen we die band en dus ook Venom Inc. best waarderen. Dat er op dit tweede full-album wel een paar nummers tussen zitten die vlot de live setlist van de band zullen halen, dat willen gerust toegeven, maar er zitten toch ook wat mindere nummers tussen. Dat betekent niet dat deze ‘There’s Only Black’ een minder album is geworden en de echte fans van Venom Inc. zullen maar wat blij zijn met dit stuk fervent beukend geweld.

Luc Ghyselen (80)

Nuclear Blast NB 4581-0

Tracklist: 1. How Many Can Die 2. Infinitum 3. Come To Me 4. There’s Only Black 5. Tyrant 6. Don’t Feed Me Your Lies 7. Man As God 8. Burn Liar Burn 9. Nine 10. Rampant 11. The Dance 12. Inferno