Arctora: The Storm Is Over

Arctora is een jonge Finse melodische death / black metal band die met ‘The Storm Is Over’ een eerste plaat uitbrengt. De band startte in 2021 als een solo-project van gitarist en songschrijver Joel Notkonen maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardige band. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen, qua debuut kan dit tellen! De songstructuren zijn méér dan behoorlijk uitgewerkt en er is een overvloed aan variatie. Zoals we gewend zijn van bands uit het hoge noorden heerst er vaak een sfeer van melancholie en rauwe kilte. Arctora is er naar ons gevoel perfect in geslaagd om één en ander met elkaar te verweven tot een bijzonder aangenaam luisterstuk. De gitaren klinken het ene moment heel erg melodieus en rustig om het volgende moment met razende riffs om de oren te slaan. Eenzelfde scenario bij de zang die hoewel in hoofdzaak rauw is, toch heel erg gevarieerd is en bij momenten richting de verhalende kant gaat.

Bijna een uur lang raast Arctora als een gure winterstorm over je heen. De band stelt dat de nummers vertellen over persoonlijke en maatschappelijke struggles waarbij ze hopen dat het album verlichting biedt aan de luisteraar. In alle eerlijkheid kunnen we stellen dat dit nogal cliché en melig klinkt en dat dit idee nog versterkt werd toen we de songtitels zagen. We waren dan ook eerder gereserveerd bij de eerste luisterbeurt. We kunnen niet anders dan zeggen dat het gevoel snel veranderde toen we het album hoorden. Het zit knap in elkaar – wellicht weinig wereldschokkende nieuwigheden – en neemt je snel mee op sleeptouw. Het dient gezegd dat wij teksten als ondergeschikt beschouwen aan melodie en sfeer. Kortom, Arctora brengt een mix aan metal stijlen die én vertrouwd én fris aanvoelt. Knappe debuutplaat!

K.H. (85)

WormHoleDeath Records

Tracklist: 1. Hearts Ever Restless 2. Arbiter Of Fate 3. The Last Winter 4. I Am Human 5. A Pale Image Of What You See 6. Wings Of Wax 7. The Storm Is Over 8. Haaksi