Strangle Wire: Shaped By Human Frailty

Het Ierse Strangle Wire timmert sinds 2017 aan een muzikale carrière. Eerst zorgde het kwartet voor een 7” single (‘Narcissism’, 2017) die in 2018 opgevolgd werd door een eerste ep (‘Dark Triad’, 2018). Met deze twee releases ging de bal aan het rollen voor het viertal – Ross (gitaar), Pete (vocals), Daff (bass) en John (drums) – en concerten doorheen het thuisland en Groot Brittannië volgden, naast een tournee doorheen USA. In ieder geval zorgde dit ervoor dat Strangle Wire het ijzer wil smeden terwijl het nog heet is en komen de heren er nu aan met een eerste full-album. Wij horen negen hondsbrutale tracks die eigenlijk precies klinken zoals men het voor schrijft in het grote death metal handboek. De erg ruwe, rauwe en diepe putgrunt trekt het meest onze aandacht, maar dat betekent niet dat de overige muzikanten op hun lauweren rusten. Niet dat we stijl achterover vallen, dat al helemaal niet zelfs, maar drums en bass zorgen voor het uiterst solide fundament waar zware riffs hun weg op vinden. Wat wisselingen in tempo en ritme – die er dan ook voor zorgen dat er verschillende graduaties in kracht, agressie en brutaliteit waar te nemen zijn – zorgen voor de nodige variatie. En alhoewel we eigenlijk weinig negatiefs kunnen zeggen over deze ‘Shaped By Human Frailty’, blijven we toch wat op onze honger zitten. Het geheel klinkt goed, zonder uitschieters en we vermoeden dat de heren nét dat ontbreken om meer aandacht te krijgen. Death metal adepten kunnen hun oor eens te luisteren leggen, terwijl liefhebbers van andere (sub)genres hier niets mee zullen kunnen aanvangen.

Luc Ghyselen (70)

Grindscene Records

Tracklist: 1. Heavily Medicated 2. Learned Wretchedness 3. Judas Switch 4. The Human Tensile Experiment 5. An Abhorrent Intervention 6. Shaped By Human Frailty 7. Dead Before The Still 8. Psychology Of The Sick 9. Horrors Beneath