Pearls & Flames: Reliance

Pearls & Flames is een nieuw AOR / melodic rock project rond Markus Nordenberg, een artiest die al lang zijn strepen heeft verdiend als vocalist en songwriter in het (sub)genre. We denken dan in de eerste plaats aan bands als Lion’s Share, Big Price en Coastland Ride. Maar ook gitarist Sven Larsson kan wat adelbrieven voorleggen. Wat denk je van bands als o.a. Street Talk, Groundbreaker en ook Coastland Ride. En dan is er ook nog Tomas Coox (keyboards) die naam en faam opbouwt als sessie muzikant maar ook bands als Roulette en Coastland Ride tijdens live concerten uit de nood helpt. Het drietal kent elkaar dus inderdaad al een tijdlang door de gemeenscahppelijk band Coastland Ride’, maar daar die band er de stekker uit trok, besliste het drietal om samen muzikaal verder te gaan. Er werden een aantal songs geschreven, maar door de covid pandemie viel alles eigenlijk een beetje stil. Tot Markus Tommy Denander – ook al een naam als een klok in het AOR / melodic rock wereldje als gitarist, songwriter en producer – ontmoet en hij samen met Tommy aan een pak extra nummers werkt. Het resultaat kan je horen op het eerste full-album onder de naam Pearls & Flames, deze ‘Reliance’. Wie houdt van het (sub)genre zit zo gebeiteld voor twaalf uiterst knappe tracks die ergens zweven tussen AOR en melodic rock. Dit betekent heel toegankelijke rockende muziek met schitterende vocalen en fantastisch gitaarwerk, dat ondersteund wordt door een soepele basis van bass en drums en waar keyboards elk eventueel gaatje dichten en zelfs nu en dan het voortouw nemen. Dit is precies wat je te horen krijgt op ‘Reliance’. Elk nummer zou zo op de radio kunnen en dat kan natuurlijk vlot in een uitgestrekt land als USA. Hier in ons eigen landje, zal het album geen kans krijgen op gelijk welk radiostation, en dat is zeer spijtig, want elk van de twaalf tracks op dit album ligt stukken beter in het gehoor dan meer dan helft van wat we tegenwoordig te horen krijgen bij de Belgische radiostations. Het betekent meteen ook dat, als je de band of de artiesten niet kent of volgt, je geen weet hebt van wat een mooie muziek er bestaat. Pearls & Flames rocken er hier heel rustig en gezapig op los, en doen dit aan de hand van mooie composities. Voeg daar de erg knappe stem van Markus aan toe, de prachtige gitaarsolo’s van Sven en de mooie ornamenten op keyboards van Tomas en je verkrijgt een prachtalbum die fans van het (sub)genre absoluut een kans moeten geven. En alhoewel ondergetekende zijn muziek liever harder, zwaarder, donkerder en dreigender heeft, heeft deze ‘Reliance’ me met een goed gevoel opgezadeld.

Luc Ghyselen (82)

Pride & Joy Music PJM 13149

Tracklist: 1. Can We Find The Love 2. Temple Of Lust 3. Love Can Heal Your Heart 4. We will Meet Again (Cross My Fingers) 5. Goodbye 6. It Never Took Away Your Smile 7. Secret Love 8. Wires And Frames 9. Follow The Road 10. It Won’t Get Better 11. (I Don’t Know Who I Am) Anymore 12. Heroes Of Our Time