Hydra: Point Break

Als ik je vertel dat de bandnaam Hydra genoemd is naar Toto’s tweede album uit 1979, zal de twijfel met andere gelijknamige doom, thrash en heavy metalbands snel verdwijnen. Deze melodieuze rockband uit Stockholm is het geesteskind van keyboardspeler / gitarist Henrik Hedström. De man is bekend door eerder geschreven werk voor enkele acts van het Frontiers label, waaronder First Signal en Angelica. Verder deelde hij veel demo’s met producers uit de Zweedse muziekwereld. Hij wordt voor dit debuut bijgestaan door de in Sarajevo geboren zanger / gitarist Andi Kravljaca (Seventh Wonder, Aeon Zen, First Signal, Silent Call), bassist Jonny Trobro (Find Me) en componist / producer / drummer / keyboardspeler Daniel Flores (The Murder Of My Sweet, Mind’s Eye en Find Me). Het sprankelende openingsnummer ‘Stop The Madness’zorgt voor een uptempo kick-off van de schijf. De knappe rocker grijpt je bij de keel en smijt meteen de troeven op tafel. De pop rock blijft knap behouden in ‘Bringing Down The Moon’, het radiovriendelijke ‘No Lullaby’ en de ballads ‘Stay A While’ en ‘Doors Of Love’, dat een connectie met Toto laat horen. En net waar je denkt dat ‘Angela’ de ultieme Toto-verwijzing zou laten horen, pakt het gezelschap wat krachtiger uit. Ook in ‘Never Be The Same’ blijft de stomende energie stromen. Net voor het afsluiten krijgen we nog twee pareltjes in de vorm van het uptempo ‘The Most Wanted’ en ‘Suspicious’, telkens met knap snarenwerk. Het duet met de Zweedse vocaliste Elena Valente fleurt het slotnummer nog wat extra op. Henrik Hedström is een uitzonderlijk songschrijver voor klassieke melodieuze AOR / hard rock die het betere snarenwerk mooi etaleert. Zijn vakmanschap is een sterke troef, zowel van de uitvoering als van het schrijven zelf. Misschien is het voor sommigen niets nieuws onder de zon, de nummers zitten erg goed in elkaar en er worden uiterst vlot gebracht. Vaak horen we die aanstekelijkheid waardoor ze zo maar de radio op kunnen. Heel het album blijft de kwaliteit aanwezig in de gitaarsolo’s, melodieën en de harmonie tussen de muzikanten. Daarnaast het album een typerende productie waar alles netjes in balans blijft. Enig puntje van kritiek zou kunnen zijn dat, alhoewel het album alle kenmerken van het melodieuze rockgenre herbergt, het net te braaf en voorspelbaar blijft. Hopelijk verdwijnen ze daardoor niet in het enorme aanbod in dit genre. Maar het is en blijft een drie kwartier genieten voor de fans van het AOR genre.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1249

Tracklist: 1. Stop The Madness 2. Bringing Down The Moon 3. No Lullaby 4. Stay A While 5. Angela 6. Forever My Love 7. Never Be The Same 8. Doors Of Love 9. The Most Wanted 10. Suspicious 11. To Say Goodbye