Soulfly: Totem

Moet Soulfly nog worden voorgesteld? De band rond Max Cavalera bestaat intussen vijfentwintig jaar en is met ‘Totem’ toe aan een twaalfde studio-album. Op de stem van de inmiddels drieënvijftig jarige Braziliaan zit nog steeds geen sleet. De leeuw brult als vanouds en de vurige riffs blijven uit zijn gitaar knallen. ‘Totem’ is overigens het eerste album sinds “Prophecy” (2004) waarop gitarist Marc Rizzo er niet meer bij is. Wél nog steeds van de partij is drummer Zyon Cavalera – zoon van Max – die steeds meer bijdraagt aan het schrijven van nummers en het dient gezegd dat het minstens lijkt alsof het jeugdige vuur de vlam in de pijp doet slaan. De nummers op ‘Totem’ zijn op de titeltrack en de afsluiter, ‘Spirit Animal’, na allemaal vrij kort maar des te krachtiger. Want eerlijk is eerlijk, op de afgelopen albums liet Soulfly bij ons niet meer de onuitwisbare indruk na van de eerste albums, laat staan de mijlpalen in de metal-geschiedenis die Cavalera schreef met Sepultura. Of er even tijdloze nummers op ‘Totem’ staan als pakweg ‘Eye For An Eye’ op het debuutalbum, durven we u niet beloven, al vinden wij opener ‘Superstition’ echt wel een steengoed nummer dat een opzwepende riff bevat zoals enkel Cavalera ze uit zijn mouw weet te schudden. Het wegvallen van Marc Rizzo als oude getrouwe, wordt grotendeels opgevangen door een resem gastbijdragen – al is dat iets wat bij Soulfly eerder als een kenmerk van de albums zou kunnen genoemd worden.

Naar aloude traditie is er ook weer een instrumentaal nummer dat even traditiegetrouw ‘Soulfly’ genoemd wordt. Afsluiter ‘Spirit Animal’ is een buitenbeentje omdat het enerzijds negen en een halve minuut duurt maar minstens evenzeer omdat het nummer naadloos overgaat van het instrumentale voorafgaande ‘Soulfly XII’ en begint met een bijna soundscape-achtige aanloop. Nadien komt er aan beukende riff op de proppen maar houdt Max het nog bij een soort van hees quasi tantrisch stemgeluid. Nadien komt de zo herkenbare zware brul toch weer naar voor, hierbij bijgestaan door o.a. Richie Cavalera. Het nummer grossiert in tempowisselingen en variatie en blijkt ondanks de lange tijdsduur te blijven boeien. Naar het einde toe verliest ‘Spirit Animal’ wel de brute kracht waardoor we er zeker niet met een echte knal uitgaan. Al bij al klinkt deze Soulfly frisser van de lever dan we verwacht hadden.

K.H. (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Superstition 2. Scouring The Vile 3. Filth Upon Filth 4. Rot In Pain 5. The Damage Done 6. Totem 7. Ancestors 8. Ecstasy Of Gold 9. Soulfly Xii 10. Spirit Animal