Melan Tropic: Melantropi (ep)

Melan Tropic is een nieuw, op de jaren tachtig geïnspireerd synth / pop duo uit Denemarken met teksten die gebaseerd zijn op volwassen ervaringen en het leven. De leden en jeugdvrienden Klaus Pelle en Morten Grønnegaard groeiden samen op in de buitenwijk Rønne Syd, op het kleine eiland Bornholm. Melan Tropic leverde eerder de debuutsingle ‘Mannequin Mand’ af, waaruit blijkt dat ze hun invloeden niet onder stoelen of banken steken. Maar ook niet echt iets vernieuwend doen daarmee. En dat is een mes dat langs twee kanten snijdt. Enerzijds is het jammer dat je als band daardoor moeilijk boven het maaiveld zult uitkijken, wat het synth / pop gerelateerde genre betreft. Anderzijds, de aanstekelijke songs blijven één voor één aan je ribben kleven. Soms gaat Melan Tropic opvallend dansbaar te werk, maar ook durven ze de melancholische kaart te trekken. Zoals bij ‘Et Minde’ het geval is, zo een song die zoveel emoties bevat dat je er even stil van wordt. Het bewijst dat Melan Tropic houdt van een gevarieerde aanpak, en dat is dan weer een enorm pluspunt aan band en ep. Dat in het Deens gezongen wordt vormt dan weer de kers op deze mooie taart. Maar puur muzikaal, worden dus geen nieuwe wegen ingeslagen en speelt Melan Tropic op veilig. Echter, de synth / pop liefhebber die houdt van die weemoedige kant van de zaak zal zeker zijn gading vinden in pakkende songs als ‘Samtykkesmykke’ of ‘Langsome Gengivelse’. Mooie parels die je dus ook doen zweven over de dansvloer. Dat zetten ze met afsluiter ‘Aldrig Smuk’ mooi in de verf. Ga het bij Melan Tropic dus vooral niet te ver gaan zoeken, de doorsnee synth / pop elementen vermengen met voldoende emoties en gevoelens die vanuit het buikgevoel komen, worden gegoten in een eigen taal. En dat zorgt ervoor dat we dus ook vallen voor deze mooie ep en band. Door hun toegankelijke aanpak, kunnen ze dan ook een zeer ruim publiek aan synth / pop liefhebbers over de streep trekken, wij trokken de puntschoenen aan, leggen ons haar mooi strak en zweven over die dansvloer van het leven, links en recht een traan wegpinkende.

Erik van Damme (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Asfalteksem 2. Mannequin Mand 3. Et Minde 4. Samtykkesmykke 5. Langsome Gengivelse 6. Aldrig Smuk