Seventh Storm: Maledictus

Seventh Storm is een nieuwe naam in het gothic metal / progressive metal wereldje. De band werd in 2020 opgestart in de Portugese hoofdstad Lissabon door muzikanten die eerder actief waren in andere bands. Geen groentjes dus, maar muzikanten die het klappen van de zweep reeds kennen. Bekendste naam, voor ons althans, is die van Mike Storm die eerder de ezelsvellen teisterde bij o.a. Moonspell. Daarnaast vinden we ook nog Butch Cid (bass), Ben Stockwell (gitaar), Josh Riot (gitaar) en Rez (vocals) terug bij Seventh Storm. Met ‘Maledictus’ levert het vijftal een eerste full-album af dat twaalf tracks telt. Maar vergis je niet, want eigenlijk krijg je negen tracks aangeboden, daar van een van de nummers een aantal verschillende versies te horen zijn. De heren openen veelbelovend met ‘Pirate’s Curse’ waar je kennis kan maken met hun sound die we ergens willen situeren in het vakje progressive power metal maar dan wel met een donker getint gothic randje. Vele tempo en ritmewisselingen zijn het opvallendste ingrediĆ«nt, terwijl de heren, hoe kan het anders, zich adequaat, maar niet spectaculair, laten gelden. ‘Saudade’ volgt. Dit is het nummer dat je in verschillende versie te horen. De eerste is de Engelstalige, terwijl een akoestische Engelstalige, een akoestische Portugese en een elektrisch Portugese het album afsluiten. Met ‘Sarpanit’ krijgen we een kort instrumentaal intermezzo te horen dat ons alvast eerder koud laat. De draad wordt opnieuw opgenomen middels ‘Gods Of Babylon’, waar een pak donkere dreiging van uit gaat en waar we wat accenten uit Midden-Oosterse muziek in kunnen ontwaren. In de hierop volgende nummers krijgen we tal van wisselingen in tempo en ritme te horen zoals het eigenlijk wel hoort in progressive metal middens. En alhoewel de technische bagage van de heren buiten kijf staat, blijven wij toch eerder wat op onze honger zitten. Met andere woorden: Seventh Storm levert met ‘Maledictus’ en goed album af, maar ontkent zeker nog geen storm, laat staan een zevende storm.

Luc Ghyselen (75)

Atomic Fire Records

Tracklist: 1. Pirate’s Curse 2. Saudade (English Version) 3. Sarpanit 4. Gods Of Babylon 5. The Reckoning 6. Inferno Rising 7. Seventh 8. My Redemption 9. Haunted Sea 10. Saudade (Acoustic English Version) 11. Saudade (Acoustic Portuguese Version) 12. Saudade (Portuguese Version)