Kreator: Hate Über Alles

Hoewel Kreator gerust gezien mag worden als één van de grote trash metal bands, hebben de heren uit het Duitse Essen nooit de status bereikt van generatiegenoten als pakweg Slayer of Metallica. Frontman Mille Petrozza en de zijnen hebben niettemin een palmares weten op te bouwen om “U” tegen te zeggen en zijn met ‘Hate Über Alles’ toe aan hun vijftiende studioalbum. Waar in de beginjaren aan een razend tempo nieuw werk werd uitgebracht – als het niet jaarlijks was, dan zat er maximaal twee jaar tussen de releases – is het tempo met verloop van tijd toch langzamer geworden. Op deze ‘Hate Über Alles’ was het intussen vijf jaar wachten al is het enigszins anders gelopen dan voordien. Waar de coronapandemie bij vele bands zorgde voor een periode van inspiratie, was het schrijfproces van ‘Hate Über Alles’ al achter de rug voor corona uitbrak. Het album was compleet afgewerkt eind 2020 maar de release werd uitgesteld omdat touren ter promotie geen optie was. Het album is het eerste waar bassist Frédéric Leclerc zijn opwachting maakt nadat hij de band reeds vervoegde op het podium in 2019. Aan afsluiter ‘Dying Planet’ heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan het schrijfproces en wat ons betreft mag dat navolging krijgen want we vinden het dé klapper van ‘Hate Über Alles’. Het is niet enkel het langste nummer van de plaat maar ook een zeer mooi opgebouwd nummer dat alle ingrediënten heeft om je aandacht erbij te houden. Het bevat de typische hypervlugge catchy riffs maar net zo goed tempowisselingen en verrassende elementen zoals Mille die plots toont ook op een andere manier te kunnen zingen. Hiermee hebben we meteen het knallende einde van de plaat onder de aandacht gebracht maar geopend wordt er met ‘Sergio Corbucci Is Dead’ wat niet meer of minder is dan een onvervalste instrumentale opener. Titeltrack ‘Hate Über Alles’ opent meteen alle registers met hondsagressieve riffs en een oerkreet ter opening zoals enkel Mille dat kan. Hoewel Kreator zeker in de jaren ’90 geëxperimenteerd heeft met het verwerken van andere stijlen in hun muziek – hetgeen hun populariteit niet altijd even veel deugd heeft gedaan – zijn ze al jarenlang teruggekeerd naar hun stijl van weleer die brute agressie, energie en vingervlugge riffs ademt. Niettemin is er ook op dit album toch een verrassend element geslopen in de vorm van zangeres Sofia Portanet die haar opwachting maakt in ‘Midnight Sun’. Het ritme van het nummer is ook totaal anders dan op de rest van het album. Wij worden er eerlijk gezegd niet echt warm van misschien net omdat het een buitenbeentje is. Voor het overige doet Kreator waar het steengoed in is: trash metal afvuren. We maakten destijds een vreugdedansje toen de band teruggreep naar hun geluid van de eerste tien jaar want de meer experimentele periode vonden we niet altijd even geslaagd. Kreator is met hun laatste albums populairder dan ooit voordien en dat succes is hun van harte gegund. Zelf blijven we voor eeuwig verknocht aan albums als ‘Pleasure To Kill’, ‘Extreme Agression’ en ‘Coma Of Souls’, maar deze ‘Hate Über Alles’ mag dan voor ons niet het niveau bereiken van deze illustere albums, oerdegelijke trash metal is het zonder enige twijfel en enkele nummers gaan volgens ons niet misstaan bij de live setlist. Wie al fan was, zal ook ‘Hate Über Alles’ omarmen, wie nog geen fan was maar eens wil horen hoe trashmetal hoort te klinken, moet dit zeker en vast eens checken.

K.H. (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Sergio Corbucci Is Dead 2. Hate Über Alles 3. Killer Of Jesus 4. Crush The Tyrants 5. Strongest Of The Strong 6. Become Immortal 7. Conquer And Destroy 8. Midnight Sun 9. Demonic Future 10. Pride Comes Before The Fall 11. Dying Planet