Tableau Mort: Visio In Somniis

Met ‘Visio In Somniis’ is het Britse black metal gezelschap Tableau Mort aan zijn tweede full-album toegekomen. Tableau Mort werd in de Britse hoofdstad Londen in 2017 opgestart. Op muzikaal vlak krijg je dus pure black metal te verwerken die raakvlakken vertoont met bijvoorbeeld Cult Of Luna en Batushka. Op tekstueel vlak grasduinen de heren in tal van religies en dogma’s. Een eerste werkstuk van het gezelschap, ‘Veil Of Stigma. Book I: Mark Of Delusion’, zag het levenslicht in 2019 en kreeg een aantal goede tot uitstekende reacties. Voldoende in ieder geval om ook onze interesse te wekken. Met ‘Visio In Somniis’ gaan ze op dat elan verder, maar trappen niet in de val, zoals zo goed als elke religie, om vastgeroest te blijven in steeds opnieuw hetzelfde zonder iets nieuws te gaan proberen. ‘Visio In Somniis’ is een heel dreigend en duister schijfje geworden dat zeer intens en beklijvend op je in werkt. Wij worden alvast met elke nieuwe luisterbeurt dieper meegesleurd in het muzikale spectrum dat de heren van Tableau Mort neer zetten. Zo’n vijfenveertig minuten lang weet het kwintet – James Johnson (vocals), Cristian Giurgiu (gitaar), George Topor (gitaar, keyboards), Marek Basista (bass) en George Bratosin (drums) – ons te boeien middels tal van verrassende wendingen in tempo, ritme, kracht en dreiging zonder de focus te verliezen op gebied van kille duisternis. Zelfs de blazerssectie die in een paar tracks langs komt, brengt ons niet van de wijs. Een album dat we dan ook willen aanraden aan elke liefhebber van black metal. Graag willen we ook van de gelegenheid gebruik maken om Tableau Mort aan te raden bij festival organisaties en dan denken we vooral aan bijvoorbeeld ThroneFest of Unholy Congregation of Mass Deathtruction Fest.

Luc Ghyselen (94)

Cult Of Parthenope COP 022

Tracklist: 1. Metamorphosis 2. Idolatry 3. Visio In Somniis 4. Blood Echoes 5. Hope Ablaze 6. Their Throats Are Open Graves 7. The Fire, The Star 8. Candle In The Darkness