Hulder: The Eternal Fanfare (ep)

Achter de naam Hulder schuilt slechts een persoon: Een Belgische artieste die zich laat aanspreken met Hulder of als Marz Osborne. Met het project Hulder zorgt de dame in kwestie sinds 2018 ervoor dat haar visie op black metal wordt verspreid. Een aantal demo’s, een ep en een full-album (‘Godslastering: Hymns Of A Forlorn Peasantry’ uit 2021 – voor bespreking, zie elders in onze rubriek “CD Review”.) gingen deze ‘The Eternal Fanfare’ voor. Op deze nieuwe ep zet de dame haar muzikale trip verder. Zelf staat ze in voor vocals, bass, gitaar en keyboards, terwijl Necreon voor de meeste drumpatronen zorgde, want tijdens ‘Sylvan Awakening’ hoor je drummer CK. Daarnaast maakt ook Phil Tougas zijn opwachting tijdens ‘Burden Of Flesh And Bone’ alwaar hij de gitaarsolo verzorgt. ‘Curse From Beyond’ opent meteen heel dreigend en zelfs wat mysterieus. Dit atmosferische stukje staat eigenlijk haaks op wat nog komen moet, maar zet wel de toon qua mysterieuze dreiging omhuld in gitzwarte duisternis. Het is een in ieder geval een intense en heel beklijvende aanzet van deze ep. Vanaf ‘Burden Of Flesh And Bone’ wordt het gaspedaal een stuk steviger ingedrukt en wordt je meegesleurd op een intense en duistere trip met heel zware en diepe vocalen die menig mannelijk collega stikjaloers kan maken. Voeg daaraan toe dat de opbouw en de arrangementen prachtig zijn en je begrijpt waarom we Hulder erg hoog inschatten. Nog iets intenser en furieuzer klinkt ‘Sylvan Awakening’ al weet Hulder perfect wanneer men wat gas moet terug nemen of net het gaspedaal nog iets dieper moet indrukken. Kortom, de opbouw is heel knap en het spelen met tempo’s en ritmes zonder aan dreiging, duisternis of kracht in te boeten heeft Hulder volledig onder de knie. Het titelnummer volgt dit uitgekiende stramien en zonder in herhaling te vallen weet Hulder ons gemakkelijk te overtuigen en te boeien. ‘A Perilous Journey’ is minder energiek en gedreven, maar kerft evenzeer diep in je gemoed, zodat Hulder andermaal bewijst dat men wel degelijk alle muzikale kneepjes verstaat om tot een goed product te komen. Deze nieuwe ep verdient dan ook een plaats in elke black metal collectie.

Luc Ghyselen (94)

20 Buck Spin

Tracklist: 1. Curse From Beyond 2. Burden Of Flesh And Bone 3. Sylvan Awakening 4. The Eternal Fanfare 5. A Perilous Journey