Insurrexión: Insurrexión

Van de Chileense band Insurrexión is ons tot op heden eigenlijk niks gekend. Enig opzoekwerk levert niet veel meer op dan dat de band is opgericht in 2003 maar dat het tot 2012 geduurd heeft voor er een demo met drie nummers werd uitgebracht. Twee jaar later gevolgd door opnieuw een demo maar toen bleef het opnieuw heel erg stil. Tot nu dus. ‘Insurrexión’ telt amper vier nummers maar wordt toch gecatalogeerd als een eerste volwaardig debuutalbum. Drie van deze nummers werden voordien uitgebracht op de demo’s of in het geval van ‘El Eco De La Voz’ als single. Of het gaat om compleet herwerkte versies kunnen we u echter niet meedelen omdat we de originele versies niet kunnen terugvinden. We kunnen u vertellen dat het album een mix geeft van death en black metal. Opener ‘La Espada De La Esencia’ (letterlijk vertaald “het zwaard van essentie”) is met iets meer dan vier minuten veruit het kortste nummer. Niettemin zet het meteen de toon voor de rest van het album. Brute riffs en zware drums die vergezeld worden van een doorgaans rauwe, lage gruntstem. Één en ander wordt voorzien van een resem wisselingen in tempo en melodie waarbij al eens een snerpende gitaarsolo zijn opwachting maakt. “El Eco De La Voz” (“de echo van de stem”) en ‘Funeral Celeste’ halen vlot de tien minuten speelduur hetgeen enkel ruimte creëert voor nog meer afwisseling waarbij een arsenaal aan instrumenten (horen we niet o.a. een orgel klinken) wordt bovengehaald. Vergis u niet, de boventoon van het album klinkt hondsbrutaal en agressief en doorgaans is het tempo moordend hoog maar het feit dat de band durft variëren in melodie en speelt met de inbreng van a-typische instrumenten maakt dat het geheel een aangenaam luisterstuk is. Geen idee waarom het zo lang geduurd heeft voor Insurrexión een volwaardige release heeft uitgebracht maar over het resultaat van ‘Insurrexión’ zijn wij best te spreken. We hopen dat het de band een nieuw elan bezorgt waardoor we er nieuwe muziek mogen van verwachten. Fans van melodische death metal met een zijsprongetje en die geen moeite hebben met Spaans hebben er in ieder geval een aangenaam luisterstuk bij.

K.H. (80)

Sinistrari Records

Tracklist: 1. La Espada De La Esencia 2. El Eco De La Voz 3. Funeral Celeste 4. Silencio Fúnebre