The Big Deal: First Bite

The Big Deal is een nieuwe melodieuze rockband uit Servië. Ze pakken het met twee zangeressen, Nevena Brankovic (tevens pianiste) en Ana Nikolic, gelukkig eens anders aan dan tradities het voorschrijven. Verder vervolledigt de band zich met Srdjan Brankovic (gitarist, componist en producer, die met zijn vrouw de band oprichtte), bassist Alessandro Del Vecchio (Frontiers, hoe kan het anders) en drummer Marko Milojevic (die Srdjan kent van de Servische progressieve metal band Alogia). De band trachtte bekendheid te maken door enkele covers van Europe (Rock The Night: https://www.youtube.com/watch?v=Z-7MUGZdr3w), Nightwish (Amaranth: https://www.youtube.com/watch?v=awHXfrrQiHE) en ABBA (Gimmie! Gimmie! Gimmie!: https://www.youtube.com/watch?v=4m2fKZyR2-8) uit te brengen. Hiermee bewezen ze hun kwaliteiten en kracht om over diverse stijlen heen te kunnen wandelen. Voor dit debuut mogen we ons verwachten aan een elftal stevige melodieuze hard rock nummers met een pak vocaal geweld. Die vinden we vaak genesteld terug in een ganse resem melodieën en sterk gitaarwerk, waarbij we bij de keel gegrepen worden. Veertig minuten aanstekelijke rock met een bombastische insteek is een formule die in het verleden goed bleek te werken, zie maar bij Battle Beast of Amberian Dawn. Het openen met stevig gitaarwerk bij ‘Never Say Never’ zorgt ervoor dat we geen seconde moeten twijfelen aan de bedoelingen van de band. Een bommetje dat gericht de juiste triggers van de luisteraar weet te raken. Niet voor niets dat het nummer als eerste single verscheen: https://www.youtube.com/watch?v=fmOFygHK2uQ. Knap hoe Nevena in de laatste seconden alle teruggevonden rust naar zich toetrekt. Na de rustige intro bruist het in ‘I Need You Here Tonight’ opnieuw van energie. Veel dynamiek op een opzwepend ritme zorgen voor een crescendo opbouwende trend. Ok gasten, je hebt ons helemaal waar jullie het willen na deze overweldigende start. Met een (relatief) rustiger ritme en een dikke laag synthesizer zorgt ‘Sensational’ voor dat “eighties-rock”-gevoel. Soms zegt een uitdagend filmpje meer dan wat tekst en in dit geval kan ik je geen ongelijk geven: https://www.youtube.com/watch?v=otU3s1qLHJA. Een ballad op steroïden laat ons zeggen want het nummer pakt bij momenten vrij stevig uit. En hopla, we zijn terug vertrokken met het gierende ‘Top Heaven’. Zalig stomend nummer, dat opnieuw bewijst dat we ook hier de katjes niet zonder handschoenen moeten vastpakken. Het nummer kwam ook als single uit: https://www.youtube.com/watch?v=1MuHvGaZcWA. Na een viertal uitbundige nummers komt een rustiger gedeelte op het album. ‘Wake The Fire’ laat ondanks de titel het tempo wat zakken. De hoofdknikkende voetstamper behaalt toch mooie quota door de zwoele vocale harmonieën die opnieuw mooi uitgewerkt zijn. ‘In The Dead Of The Night’ zet het toetsenwerk van Nevena in de spotlights. Meezingen kan volop in de arena-rocker ‘Rebel Lady’, dat het randje met AOR opzoekt. Van randjes gesproken, wat een explosieve verandering van tempo met ‘Power On’, dat je volledig naar de power metal blaast. Gierende vocalen, dubbele basdrum en snijdend gitaarwerk, man wat is dit een zalig nummer! Zelfs wat Hammond ontbreekt niet. Dieper kan je het gaspedaal niet indrukken! Na het oorwormpje ‘Fallen’, het zoveelste nummer met fantastische vocalen dat soms het knappe schijftalent tracht te maskeren, komen we bij het radiovriendelijke slotnummer ‘Lady Of The Night’ dat de classic rock van Journey opzoekt. Dit debuut is een opwindende auditieve rollercoaster waar een goede songwriting en vaardige muzikanten een drie kwartier onderhoudende rock op een schoteltje presenteren. Ze weten het variërend te houden door wat randjes op te zoeken en het globaal hoog niveau zorgt ervoor dat ze hun gedurfde bandnaam alle eer aandoen.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 1227

Tracklist: 1. Never Say Never 2. I Need You Here Tonight 3. Sensational 4. Top Heaven 5. Wake The Fire 6. In the Dead Of The Night 7. Rebel Lady 8. Power On 9. Bad Times, Good Times 10. Fallen, 11. Lady Of The Night