Graham Bonnet Band: Day Out In Nowhere

Een heel pak liefhebbers van hard rock, classic rock en traditional heavy metal kennen de naam van Graham Bonnet. Deze vocalist heeft dan ook een verleden bij een aantal bands met naam en faam opgebouwd, waaronder Rainbow, MSG en Alcatrazz. Sinds 2016 bouwt hij nu ook aan een discografie onder de naam Graham Bonnet Band waarmee hij met ‘Day Out In Nowhere’, na ‘The Book’ (2016) en ‘Meanwhile, Back In The Garage’ (2018), aan zijn derde full-album toe is. Wij gaan maar heel eerlijk zijn: wij zijn nooit de grootste fan geweest van de stem van de man. Nee, begrijp ons niet verkeerd: we kunnen onmogelijk zeggen dat Graham Bonnet een minderwaardige vocalist is, maar als we eerlijk zijn zetten we bijvoorbeeld Ronnie James Dio, Joe Lynn Turner en zelfs Doogie White (collega’s achter de microfoon bij Rainbow) op een iets of zelfs veel hoger trapje. Veel heeft natuurlijk ook te maken met het songmateriaal dat men als vocalist aangereikt krijgt indien men niet zelf componeert. Graham Bonnet schrijft op dit album het leeuwendeel van de nummers zelf, dus ook daar kan het niet echt aan liggen. Maar ook nu weer blijven we toch een beetje op onze honger zitten. Want nummers die er echt bovenuit steken of die ons volledig doen opveren, ontdekken we niet op dit album. Of misschien leggen we de lat wel te hoog. Hoe dan ook Graham Bonnet laat zich hier omringen met twee mensen die reeds een aantal jaartjes deel uit maken van zijn tour band: Beth-Ami Heavenstone (bass) en Conrado Pesinato (gitaar). Daarnaast vervolledigen Alessandro Bertoni (keyboards) en Shane Gaalaas (drums) hier de line-up. Extra gasten komen ook aan bod: Jeff Loomis (gitaar – Arch Enemy, Nevermore), John Tempesta (drums – The Cult, White Zombie), Mike Tempesta (gitaar – Powerman 5000), Roy Z (gitaar – Halford, Bruce Dickinson), en Don Airey (keyboards – Deep Purple, Rainbow). Al is het niet zo dat die gasten echt een hoofdrol opeisen. In elk nummer staat de stem van Graham duidelijk centraal en zijn de instrumenten er enkel om vorm en richting aan te geven. Heel soms komen keyboards en / of gitaarsolo’s even de spotlight opeisen. We horen traditionele hard rock / classic rock nummers langs komen die vooral schatplichtig zijn aan Rainbow en Alcatrazz, maar, naar onze bescheiden mening, niet het niveau halen van de meeste nummers uit de catalogus van deze bands. Dus echt honderd procent overtuigd zijn we zeker en vast niet van dit derde werkstuk onder de naam Graham Bonnet Band. Maar nogmaals, misschien leggen we de lat te hoog.

Luc Ghyselen (66)

Frontiers Records FRCD 1226

Tracklist: 1. Imposter 2. Twelve Steps To Heaven 3. Brave New World 4. Uncle John 5. Day Out In Nowhere 6. The Sky Is Alive 7. David’s Mom 8. When We’re Asleep 9. It’s Just A Frickin’ Song 10. Jester 11. Suzy