Stormbound: December

Dit Stormbound – we kennen nog een paar bands met die naam – werd in 2018 opgestart in Tel-Aviv, Israël door bassist Pavel Kleiman en gitarist en vocalist Ofer Friedman. Volgden even later: Yuval Partush (drums), Shani Friedman (gitaar) en Rotem Sadia (keyboards). Om hun symphonic metal volledig tot zijn recht te laten was er toch nog een lead vocalist(e) nodig. Die missing link raakte ingevuld met Yael Horwitz, een dame met een heel krachtige maar ook soepel stemgeluid. Het blijkt een “match made in heaven” want Yael zingt werkelijk de sterren uit de hemel en is zodoende de factor die de meeste aandacht trekt (met alle respect voor de overige bandleden). Na een paar singles, vier om precies te zijn, zorgt Stormbound nu voor ene eerste full-album met negen tracks waaronder de vier singles. De nummers worden goed opgebouwd, kennen veel variatie in zowel tempo als ritme, klinken krachtig en toch melodieus. Een klein uurtje lang dompelt het zestal je onder in hun muzikale wereld. Toch hebben we een kanttekening. We begrijpen best dat Ofer ook een aandeel in de vocale spotlight wil opeisen: hij is immers een vand e grondleggers van de band, maar als je over een super vocaliste beschikt (Yael Horwitz), zou je toch beter een paar stapjes opzij gaan. We hebben helemaal niets tegen mannelijke vocalen, laat dit duidelijk zijn. En de stem van Ofer is best wel goed, maar in een paar nummers wil hij toch het laken iets te veel naar zich toe trekken. We denken hierbij in de eerste plaats aan ‘Away From Here’ waar hij het leeuwendeel van de vocalen voor zijn rekening neemt, terwijl het vocale niveau duidelijk de hoogte in gaat wanneer Yael overneemt. Maar goed, het drukt de pret een beetje, maar we kunnen er uiteindelijk mee leven. Voor de rest hebben we eigenlijk niet echt opmerkingen en we kijken er dan ook naar uit om dit gezelschap eens live aan het werk te kunnen zien en horen. Wie zorgt ervoor dat we deze Stormbound op een podium in de buurt kunnen ontdekken?

Luc Ghyselen (84)

Independent Release

Tracklist: 1. Desert’s Roar 2. Altar Of Innocence 3. Sacred Lies 4. Away From Here 5. December 6. Shadows 7. Flying High 8. Fragments 9. Child’s Play