Motor!k: 3

Motor!k is een krautrock / elektronisch trio die binnen vele andere projecten hun kunnen ruimschoots hebben bewezen. Joeri Dobbeleir maakt het mooie weer bij The Whereabouts of J. Albert, die recent nog een knappe schijf uitbracht ‘Methodology’. Songsmid en veelzijdig multi-instrumentalist Dirk Ivens kennen we van projecten als The Klinik en Dive. En drummer Dries D’Hollander heeft bewezen een drummer van uitzonderlijk kaliber te zijn. Samen zorgt dit voor magie! Dat bewees de band al met hun debuut in 2019. We schreven: ” Wie houdt van de betere krautrock, zal in deze knappe plaat zijn gading vinden. Ze treden buiten hun eigen comfortzone . Kortom, het zijn levende legendes binnen de elektronische muziek.” Opvolger, ‘2’, kwam in 2020 op de markt. De titel van de plaat mag dan heel eenvoudig zijn, de muziek is bijzonder veelzijdig. Met ‘3’ schrijft de band een nieuw hoofdstuk. Waarbij ze voornoemde grenzen blijven aftasten. Met ‘Stunden’ slaat de band een eerder bedwelmende, lichtjes bevreemdend weg in. Als een donkere mist die langzaam, maar heel dreigend op je afkomt en uiteindelijk je de adem ontnemen zo voelt deze eerste trip al aan. Motor!k houdt er niet van alles in diezelfde lijn te laten verlopen, variatie en verrassende wendingen, steeds met een vette knipoog naar krautrock gerelateerde muziek uiteraard, vormen de verdere rode draad doorheen deze schijf. ‘Socrates’ is een heel dansbare song, je voelt prompt de neiging te gaan zweven over de dansvloer van het leven, knallende percussie blijft in je hoofd hangen tot hierop stil zitten op onze stoel zelfs onmogelijk is. Bij elke track komt weer een andere wending om de hoek kijken, en dat zorgt ervoor dat Motor!k zo uniek is binnen de grote visvijver van het krautrock gebeuren. Geloof ons, dat is niet simpel, want je ziet door het bos de bomen haast niet meer. Bij ‘Hourglass’ worden bijvoorbeeld ambient elementen aangevuld, en werkt de band op tot een climax die de oorschelpen doet trillen, of dat van genot is of ervoor zorgt dat je gaat baden in het angstzweet? Dat laten we in het midden. Want iedereen zal daarbij wel heel iets anders voelen. En ook dat is zo een ander pluspunt aan deze derde schijf, het fantasie prikkelende binnen de sound, zorgt ervoor dat iedere aanhoorder een andere prikkel zal voelen. Wij voelden het dreigende, donkere maar ook enorm dansbare tot het variëren van intimiteit naar oorverdovend. Maar vooral de bijzonder hypnotiserende en verslavende, waardoor we reeds in 2019 fan werden van dit bijzonder project, komt over de hele lijn naar boven drijven. Dat blijkt ook uit ‘Unisono’ een bijzonder melancholische song, met een knipoog naar post rock. ‘Zug’ is dan weer een elektronisch meesterwerk, waarop lekker wordt geëxperimenteerd. Bij ‘Reflection’ wordt terug gegrepen naar een ver verleden, maar blijft Motor!k toch ook fijn zitten in het heden. Het fijne aan deze ‘3’ is dat dit trio dus niet doet aan een routineklus afwerken, maar zijn grenzen ook nu weer verlegd en verder aftast. Bij elke song, maar ook bij elke luisterbeurt hoor en voel je andere wendingen die je voordien nog niet had ontdekt. Motor!k blijft ons dus ook nu weer aangenaam verrassen, net doordat ze kiezen voor een veel bredere aanpak en die krautrock muziek niet zomaar kopiëren. Bovendien verlaat het trio elke comfortzone door te flirten met post rock, ambient en de krautrock elementen. Waardoor heden, verleden maar ook toekomst van het genre perfect met elkaar worden verbonden . We zien vooral uit naar hoe het trio dit live zal brengen, want deze muziek op een podia? Het zal zorgen voor een bijzondere totaalbeleving waarbij je als een ander mens de zaal verlaat, trillende op je benen, zeker weten.

Erik van Damme (90)

Out Of Line Music

Tracklist: 1. Stunden 2. Socrates 3. Hourglass 4. Unisono 5. Zug 6. Reflections