Tuomas Rounakari: Bear Awakener

Folk en pagan fanaten mogen nu hun oren even spitsen en dit stukje verder lezen. Tuomas Rounakari is een wel gekende Finse violist, componist en ethnomusicoloog die met ‘Bear Awakener’ een nieuw album op ons loslaat. Tuomas zorgt hier voor elf nummers waar viool, enkelbelletjes, rieten pijp en ning-juh aan bod komen. Inspiratie voor de nummers op dit album haalde hij bij muziek van de Khanty en de Mansi, twee volkeren die leven in Rusland en Oekraïne die nog steeds het shamanisme als godsdienst verkiezen. Beide bevolkingsgroepen hebben, naast het Russisch, ook hun eigen taal (het Khanty of het Mansi). Tot hier onze “geschiedenisles”. Wat betreft ‘Bear Awakener’ kunnen we eigenlijk vrij kort zijn: het is een soort van intense folk / pagan muziek die ons maar met mate boeit. Vooral het feit dat vele stukjes ons hetzelfde in de oren klinken, en dus nagenoeg continu worden herhaald, zorgt ervoor dat we de volledig rit van een vol album lang niet echt kunnen uit zitten. Onze aandacht verslapt dus nogal bij het beluisteren van dit album. Ook al omdat elke track puur muzikaal is. Geef ons daarentegen deze muziek met mondjesmaat, zo sporadisch een track in een random gekozen playlist en we zijn er van overtuigd dat elk van de tracks, misschien de ellenlange opener ‘First Morning’ (bijna tien minuten) buiten beschouwing gelaten, ons zal weten te beklijven. Nee, in onze lijst van toppers zal ‘Bear Awakener’ niet te vinden zijn, net zo min als we de tracks op zich beschouwen als absolute top nummers, maar misschien zijn liefhebbers van pure, traditionele folk muziek hier wel voor te vinden. Vooral die mogen / moeten dit album van Tuomas Rounakari een kans geven.

Luc Ghyselen (68)

Independent Release

Tracklist: 1. First Morning 2. In The Land Of The Bear 3. Man With A Bear’s Snout 4. Second Morning 5. Song Of A Small Goose 6. Origin Of The Bear 7. Third Morning 8. Bear Clan Girl 9. Man-Observing-The-World 10. Roopeska’s Bear Hunt 11. Last Morning – Departure